BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Ελληνικά ομόλογα θα μπορεί να αγοράζει η ΕΚΤ

Σε αγορές τιτλοποιημένων και καλυμμένων ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υπό την προϋπόθεση όμως ότι η χώρα θα εξακολουθεί να βρίσκεται σε πρόγραμμα με την Ε.Ε.

Ελληνικά ομόλογα θα μπορεί να αγοράζει η ΕΚΤ

0
0
Τα παραπάνω διευκρίνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει τις τελευταίες μέρες, ο Ντράγκι αποκάλυψε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος, χώρες με αξιολόγηση κάτω από «ΒΒΒ-», περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αγοράς ΑΒS (Asset Backed Securities, δηλαδή αγορές τίτλων που έχουν εκδοθεί έναντι περιουσιακών στοιχείων).

«Αποφασίσαμε να περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα χώρες με αξιολόγηση χαμηλότερη από το επίπεδο του ΒΒΒ-, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Απαντώντας, ωστόσο, σε ερώτηση δημοσιογράφου πρόσθεσε ότι οι χώρες θα πρέπει να έχουν ένα  ένα επίσημο πρόγραμμα με την Ε.Ε.

«Θα πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα, χωρίς πρόγραμμα δεν θα γίνονται αγορές», τόνισε.

Ο κεντρικός τραπεζίτης απέφυγε και πάλι να ανακοινώσει ένα συγκεκριμένο νούμερο για το ύψος των αγορών που θα πραγματοποιήσει η ΕΚΤ, επαναλαμβάνοντας ότι «ο συνολικός αντίκτυπος στον ισολογισμό μας θα είναι σημαντικός και ο ισολογισμός αναμένεται να κατευθυνθεί στο μέγεθος που είχε αρχές του 2012». 

«Είναι δύσκολο να δώσεις ένα συγκεκριμένο μέγεθος λόγω της αλληλεπίδραση των τριών προγραμμάτων – του προγράμματος των ABS, των καλυμμένων ομολόγων και των στοχευμένων πράξεων αναχρηματοδότησης», σημείωσε.

Ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι τα νέα προγράμματα της ΕΚΤ θα διαρκέσουν δύο χρόνια, με τις αγορές των καλυμμένων ομολόγων να ξεκινούν από τα μέσα Οκτωβρίου και τις αγορές ABS κάποια στιγμή μέσα στο δ΄ τρίμηνο.

"Τα νέα μέτρα θα στηρίξουν συγκεκριμένα τμήματα της αγοράς που παίζουν βασικό ρόλο στη χρηματοδότηση της οικονομίας", δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ. Σε αυτό το πλαίσιο θα ενισχύσουν τη λειτουργία του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής , θα διευκολύνουν τη διάθεση πιστώσεων στην ευρύτερη οικονομία και θα δημιουργήσουν θετικές επιπτώσεις σε άλλες αγορές.

"Λαμβάνοντας υπόψη το ευρύτερο υποτονικό outlook στον πληθωρισμό, την αποδυνάμωση της δυναμικής της ανάκαμψης στην Ευρωζώνη το τελευταίο διάστημα και τη συνεχιζόμενη υποτονική δυναμική των νομισματικών και πιστωτικών μεγεθών, οι αγορές τίτλων αναμένεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής".

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ εξέφρασε την πεποίθηση του ότι τα μέτρα αυτά θα συμβάλουν στην επιστροφή σε ρυθμούς πληθωρισμού πιο κοντά στον επίσημο στόχο της κεντρικής τράπεζας για ρυθμούς πληθωρισμού κάτω αλλά πλησίον του 2%.

Υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι σε περίπτωση που χρειαστεί να αντιμετωπιστούν περαιτέρω κίνδυνοι για μια παρατεταμένη περιόδου χαμηλού πληθωρισμού "το Δ.Σ. ομόφωνα επαναλαμβάνει τη δέσμευση του να χρησιμοποιήσει και άλλα μη συμβατικά μέσα στο πλαίσιο της αποστολής του".

Όσον αφορά τις οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης ο επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε ότι τα τελευταία στοιχεία επιβεβαίωσαν την αποδυνάμωση της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας.

Η ΕΚΤ ωστόσο συνεχίζει να περιμένει μέτρια οικονομική επέκταση το δεύτερο μισό του έτους, ενώ και για το 2015 το outlook για ανάκαμψη με μέτριους ρυθμούς παραμένει σε ισχύ. Ωστόσο, ο Draghi σημείωσε ότι οι υποθέσεις και εκτιμήσεις που συνδέονται με την εν λόγω αξιολόγηση θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά.

Εκτίμησε παράλληλα ότι η εγχώρια ζήτηση αναμένεται να βρει στήριξη στα τελευταία μέτρα νομισματικής πολιτικής, στη συνεχιζόμενη βελτίωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών, στην πρόοδο που πραγματοποιείται στη δημοσιονομική προσαρμογή και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις  καθώς και στις χαμηλότερες τιμές ενέργειας που στηρίζουν το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα.  Την ίδια στιγμή η ζήτηση για εξαγωγές αναμένεται να ωφεληθεί από την παγκόσμια ανάκαμψη.

Ταυτόχρονα, η ανάκαμψη είναι πιθανόν να συνεχίσει να επηρεάζεται αρνητικά από την υψηλή ανεργία, το σημαντικό αχρησιμοποίητο παραγωγικό δυναμικό, τον συνεχιζόμενο αρνητικό ρυθμό μεταβολής των δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα και τις αναγκαίες προσαρμογές των ισολογισμών στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Aμετάβλητα στο 0,05% τα επιτόκια

Νωρίτερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι τα επιτόκια διατηρούνται αμετάβλητα στα ιστορικά τους χαμηλά μετά την αιφνιδιαστική μείωση του προηγούμενου μήνα.

Αναλυτικότερα, το Δ.Σ. της ΕΚΤ κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Νάπολη, αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης θα παραμείνει αμετάβλητο στο 0,05%. Παράλληλα, το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα παραμείνει στο 0,30% και το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνει στο ‑0,20%.

Η ΕΚΤ μείωσε το Σεπτέμβριο τα επιτόκια της σε νέα ιστορικά χαμηλά αιφνιδιάζοντας τους περισσότερους αναλυτές που περίμεναν η κεντρική τράπεζα να κρατήσει στάση αναμονής.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία