BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Διπλό το ρίσκο πρόωρης εξόδου από το πρόγραμμα στήριξης

Αβεβαιότητες στο σκέλος της άντλησης κεφαλαίων, αλλά και στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων θα δημιουργούσε στην Ελλάδα ενδεχόμενη ταχύτερη έξοδος από το πρόγραμμα στήριξης της τρόικας εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Moody's σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Υποβάθμισε τις προοπτικές της Ε.Ε. η Moody’s

0
0

Στην ανάλυση του οίκου με τον  τίτλο «Πρόωρη έξοδος από πρόγραμμα της τρόικας θα αυξήσει τις αβεβαιότητας για τη χρηματοδότηση και τη μεταρρύθμιση» (εκδόθηκε στις 15 Οκτωβρίου) αναφέρεται πως η ελληνική κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί ανοικτά υπέρ της εξόδου από το πρόγραμμα της τρόικας μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, γεγονός που αίρει τις προϋποθέσεις που επιβάλλει το πρόγραμμα.

Κατά τον οίκο μια ενδεχόμενη ταχύτερη έξοδος από το πρόγραμμα στήριξης θα δημιουργούσε χρηματοδοτικά ρίσκα για την Ελλάδα, δεδομένων των υψηλών χρηματοδοτικών αναγκών του 2015, ύψους 20 δισ. ευρώ. Αυτό σημειώνει η ανάλυση, «υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα δεν θα λάβει οικονομική βοήθεια η χώρα από τους επίσημους πιστωτές της».

Σύμφωνα με την Moody's σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο ρυθμός των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων πιθανότατα θα επιβραδυνόταν, δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν θα ήταν αντιμέτωπη με τους αυστηρούς όρους που συνοδεύουν το οικονομικό πρόγραμμα.

Ο οίκος εστιάζει και στο πολιτικό ρίσκο, λέγοντας πως η  πρόσφατη ψήφος εμπιστοσύνης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στις αρχές του 2015, εάν η κυβέρνηση συνεργασίας δεν μπορέσει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των τριών πέμπτων των βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Προεξοφλεί δε ότι πιθανές πρόωρες εκλογές θα επηρεάσουν ακόμα περισσότερο την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

 

(Πηγή: in.gr)

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία