BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

«Λάθος το παραγωγικό μοντέλο της χώρας»

Για μείωση των εξαγωγών προειδοποιεί η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

Συνέχισαν την ανοδική τους πορεία και τον Οκτώβριο οι εξαγωγές

0
0
Την ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας στην κατεύθυνση της εξωστρέφειας και της έμφασης σε κλάδους με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, όπως η παραγωγή τροφίμων και αγροτικών προϊόντων επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η έκθεση καταγράφει επίσης έντονο προβληματισμό για την πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα με την ρητορική περί «απεμπλοκής από το ΔΝΤ» και «εξόδου από το Μνημόνιο». Παράλληλα αμφισβητεί το «φιλόδοξο στόχο» της μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας κατά 2,9% το 2014.

Το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής εκτιμά ότι το νέο οικονομικό μοντέλο θα πρέπει να προσανατολιστεί στην καινοτομία, την παραγωγή τροφίμων και τις νέες τεχνολογίες και, επιπλέον, να έχει σαφή εξαγωγικό χαρακτήρα.

Το αντίθετο, δηλαδή, απ’ ότι συμβαίνει σήμερα. Επικαλούμενη τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η έκθεση σημειώνει ότι οι εξαγωγές για το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2014 ανήλθαν σε € 15,6 δισ, μειωμένες κατά 4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Την ίδια στιγμή, οι εισαγωγές έφτασαν σε ύψος € 28 δισ. – αυξημένες κατά 2.2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013.

Ταυτόχρονα, η αξία των εξαγωγών στα τρόφιμα (από τους τομείς που επλήγησαν, όπως αναμενόταν, από το ρωσικό εμπάργκο) μειώθηκε 1,8% ενώ ανησυχητικά είναι και τα μηνύματα που έρχονται από την επιβράδυνση, σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, τόσο της ευρωπαϊκής όσο και της παγκόσμιας οικονομίας, στοιχεία που αναμένεται να επιδράσουν αρνητικά τις ελληνικές εξαγωγές.

Συμπτωματικό της ρευστής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τους συγγραφείς της έκθεσης, είναι και το γεγονός ότι δεν έχει  διαμορφωθεί ακόμα ένα εθνικό πρόγραμμα για την εποχή μετά το τρέχον «μνημόνιο» (που τελειώνει το 2014). Όσα έχουν αναγγελθεί έως τώρα για ένα τέτοιο σχέδιο επαναλαμβάνουν γενικούς στόχους (ανταγωνιστικότητας, εξωστρέφειας κλπ) χωρίς να συνοδεύονται από συγκεκριμένα μέτρα, χρονοδιαγράμματα, αιτιολογήσεις.

 

 

 

 

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία