BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Πάρτι με ιαπωνική ώθηση σε Wall και ευρω-αγορές

Ισχυρά κέρδη καταγράφουν οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές μετά τις έντονες διακυμάνσεις της συνεδρίασης της Πέμπτης 30 Οκτωβρίου και με στήριξη από την κίνηση – έκπληξη της Ιαπωνίας.

Πάρτι με ιαπωνική ώθηση σε Wall και ευρω-αγορές

0
0
Στο θετικό κλίμα συμβάλουν και τα απροσδόκητα εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου, κυρίως για τον κλάδο των τραπεζών.

Κάτι περισσότερο από θετική ήταν η ανταπόκριση των αμερικανιών δεικτών στη σημερινή αιφνιδιαστική απόφαση της Ιαπωνίας να διευρύνει περαιτέρω την αγορά κρατικών ομολόγων κατά 30 τρισ. γεν, με τον Dow Jones να σημειώνει νέο ιστορικό υψηλό.

Το θετικό κλίμα στη Wall Street ενισχύεται και από τα ενθαρρυντικά μακροοικονομικά δεδομένα, με την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ να ανέρχεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007.

Παράλληλα, η Fed, έπειτα από τον τερματισμό και του τρίτου γύρου ποσοτικής χαλάρωσης, εξετάζει το χρονοδιάγραμμα για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της από τα ιστορικά τους χαμηλά.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 190,47 μονάδες (1,11%) και βρίσκεται στις 17.385,89 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει άνοδο 62,37 μονάδων (1,37%) φτάνοντας τις 4628,51 μονάδες. O S&P 500 σημειώνει άνοδο 19,85 μονάδων (1,00%) και βρίσκεται στις 2014,50 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας αιφνιδίασε τις διεθνείς αγορές, με την απόφασή της να διευρύνει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων σήμερα στα 80 τρις. γιεν (727 δισ. δολάρια) σε ετήσια βάση, δηλαδή κατά 30 τρις. γιεν περισσότερα από το προηγούμενο πρόγραμμα. Μάλιστα, η Ιαπωνία ανέφερε επίσης ότι θα αγοράσει και ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας όπως 7ετίας και 10ετίας και ότι θα τριπλασιάσει τις αγορές ETFs και real-estate investment trusts.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 2,01% στις 9.299 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 2,19% στις 4.232 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,98% στις 6.528 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 1,87% στις 10.4554μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει κέρδη 1,25% στις 5181 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 2,29% στις 19.636μονάδες.

Νωρίτερα, το χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο 7 ετών καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας, αιφνιδιάζοντας άπαντες, ανακοίνωσε επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Στην σχετική ανακοίνωση, η BoJ εξηγεί πως η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και η σημαντική μείωση στις τιμές ενέργειας που συνεπάγεται, επηρεάζουν αρνητικά τα σχέδια για ώθηση του πληθωρισμού. Έτσι, η BoJ αποφάσισε να επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στα 80 τρισ. γεν (726 δισ. δολ.) ετησίως, από 60-70 τρισ γεν μέχρι πρότινος. Επίσης, η κεντρική τράπεζα θα τριπλασιάσει τις αγορές ETF και REITs και θα στραφεί σε τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας.

«Θα συνεχίσουμε με την ποσοτική χαλάρωση όσο χρειάζεται για να πετύχουμε τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό» δήλωσε ο διοικητής της BoJ, Χαριχίκο Κουρόντα.

«Χαιρετίζουμε την απόφαση της BoJ να παραδεχθεί ότι δεν μπορούσαν να πετύχουν τους στόχους που είχαν θέσει για πληθωρισμό, αν και σημειώνουμε πως η νέα πολιτική αντιστοιχεί σε ποσοτική χαλάρωση της τάξεως των 60 δισ. δολ. μηνιαίως» αναφέρει ο Sean Callow της Westpac και συμπληρώνει : «Αυτό εγείρει το ερώτημα του κατά πόσο έχει τελικά αντίκτυπο η νομισματική πολιτική»

«Είναι πολύ θετική εξέλιξη για τις αγορές. Είναι σαν να χτύπησε η τέλεια καταιγίδα για την ισοτιμία δολαρίου – γεν καθώς η χαλάρωση συμπίπτει με τη Fed που παίρνει πιο σκληρή τάση» αναφέρει και ο Masafumi Yamamoto της Parevidentia Strategy. «Είναι εύκολο χρήμα, οπότε οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί, οι τράπεζες και οι μετοχές του real estate θα ευνοηθούν περαιτέρω» αναφέρει ο Masayuki Doshida της Rakutern Securities.

Η προσοχή στρέφεται τώρα στη Γηραιά Ήπειρο και στις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης ανέκαμψε στο 0,4% (από 0,3%) τον Οκτώβριο, αλλά παραμένει σε σημαντική απόσταση από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ. Επίσης, οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία κατέγραψαν τη μεγαλύτερη βουτιά από το 2007, επιβεβαιώνοντας την αποδυνάμωση της εγχώριας ζήτησης στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται κυρίως ο τραπεζικός κλάδος. Μετά τις έντονες πιέσεις της χθεσινής συνεδρίασης, η εικόνα φαίνεται πως αλλάζει με τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων. Η μετοχή της BNP Paribas ενισχύεται κατά 3,3% καθώς η γαλλική τράπεζα ανακοίνωσε αποτελέσματα τρίτου τριμήνου που ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς. Η Royal Bank of Scotland ενισχύεται κατά 2,5% αφού επέστρεψε στην κερδοφορία το τρίτο τρίμηνο.

 

(Πηγές: Nαυτεμπορική, reporter.gr)

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία