BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Έτος ανάπτυξης το 2015, προβλέπει ο Χαρδούβελης

Πιθανή μια «περίοδος προσαρμογής» προκειμένου να βγούμε από το Μνημόνιο, παραδέχθηκε.

0
2

Βέβαιος ότι η επόμενη χρονιά θα είναι μια χρονιά ανάπτυξης εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης ενώ παράλληλα διατύπωσε την άποψη ότι το χρέος είναι βιώσιμο.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο υπουργός εκτίμησε ότι το 2015 ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα κυμανθεί μεταξύ 2,5% και 2,9% ενώ για τη φετινή χρονιά θα κινηθεί στο 0,5%.

Υπογράμμισε επίσης ότι απαιτείται πολιτική σταθερότητα καθώς «διανύσαμε πολύ δρόμο για να τα τινάξουμε όλα μέσα σε μια στιγμή. Χρειάζεται σταθερότητα, απολύτως. Και ως οικονομολόγος και ως υπουργός Οικονομικών θεωρώ ότι πρέπει να φύγει αυτή η πολιτική αβεβαιότητα, διότι αβεβαιότητα σημαίνει ότι φοβούνται οι επενδυτές, φοβούνται οι καταναλωτές κανείς δεν ξανοίγεται». Τόνισε, δε, ότι η πολιτική αστάθεια απομακρύνει τους επενδυτές.

Για την επάνοδο των εκπροσώπων των δανειστών μας είπε πως έρχονται σε μερικές ημέρες, διαψεύδοντας πως υπάρχει η οποιαδήποτε κόντρα.

Αντίθετα είπε πως υπάρχει μια διαρκής επικοινωνία και «αγαστή» συνεργασία.

Συνεχίζοντας ο κ. Χαρδούβελης δήλωσε πως η σημερινή διαπραγμάτευση έχει να κάνει με την σχέση της επόμενης ημέρας, σημειώνοντας πως η σχέση αυτή δεν θα είναι η ίδια και αυτό θα γίνει αντιληπτό από όλους.

Ωστόσο είπε πως οι σχέσεις της χώρας με τους δανειστές μας θα διαρκέσει για πάρα πολλά χρόνια και συγκεκριμένα «μέχρι να αποπληρώσουμε το 75% των χρεών μας», πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν θα είναι η ίδια σχέση με αυτήν της μνημονιακής περιόδου.

«Θα υπάρξει μια περίοδος, προσαρμογής μέχρις ότου να βγούμε εντελώς από το μνημόνιο όπως είναι η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Ίσως αυτή η περίοδος είναι έξι μήνες ίσως είναι ένας χρόνος, αλλά και σε αυτή την περίοδο θα είναι πολύ πιο εκτός, δεν θα μπαίνουν τόσο πολύ στη μικροδιαχείριση των πραγμάτων των δικών μας. Θα πούνε κάντε κάποια πράγματα και θα μας αφήσουν ελεύθερους εμείς να αποφασίσουμε τι είναι σημαντικό σε αυτό τον τομέα και πως θα το προχωρήσουμε», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

«Δεν τους τραβάει το αφτί» είπε  ο κ. Χαρδούβελης «αντίθετα βλέπει και βγάζει μια αναφορά».

Συζητώντας για το χρέος ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία πριν από την προεδρική εκλογή, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως θεωρεί ότι το χρέος είναι βιώσιμο.

«Πιστεύω ότι το χρέος θα καταστεί βιώσιμο με τις κινήσεις που θα κάνουμε» είπε και πρόσθεσε πως οι εταίροι έχουν υποσχεθεί πως θα μας δώσουν κάτι.

«Αυτό δείχνει ότι κάτι έχουμε καταφέρει» είπε.

Επιπλέον ο κ. Χαρδούβελης είπε πως η συμφωνία για την επόμενη μέρα πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν καθώς η όποια καθυστέρηση έχει κόστος και προέβλεψε πως αμέσως μετά τη συμφωνία θα υπάρξει αποκλιμάκωση των spreads, και τα υπόλοιπα κόμματα θα προστρέξουν στην κυβερνητική γραμμή.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προειδοποιήσεις του Αλέξη Τσίπρα πως δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε δεσμευτική συμφωνία ο Γκίκας Χαρδούβελης, προειδοποίησε πως και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστεί να συμφωνήσει ίσως και με χειρότερους όρους σε αυτό που η κυβέρνηση θα επιτύχει νωρίτερα. Αναφερόμενος στην υπόθεση της διευθέτησης του χρέους

Όσον αφορά στη φορολόγηση των Ελλήνων πολιτών αναγνώρισε ότι είναι υπερφορολογημένοι, λέγοντας πως φορολογούνται συνέχεια οι ίδιοι, αφού το κράτος δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή. Ωστόσο επεσήμανε πως γίνονται συνεχώς κινήσεις για την αντίμετωπισή της και πως όταν η οικονομία επιστρέψει στην ανάπτυξη θα υπάρξουν στοχευμένες φοροελαφρύνσεις.

 

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

04-11-2014 14:05ψυχη βαθια

Επι 5 χρονια το ιδιο μας λενε,αρα αν δεν ερθει η αναπτυξη το 2015,θα ερθει το 2016 η το 2017 η το 2018 αλλα καποτε θα ερθει.Αλλα εμεις φταιμε που την περιμενουμε κομματια να γινει κι αμα ειναι ετσι που την περιμενουμε μη σωσει και ερθει!!!!!!!!!

Απάντηση

04-11-2014 13:51vasilis

Αυτός ήταν και επί ΑΧΡΗΣΤΟΥ Σιμήτη σύμβουλος και καταντήσαμε εδώ.Για ποια ανάπτυξη μιλάει ο ΑΣΧΕΤΟΣ?..Για μισθούς 400 ευρώ?Με τόσα ζεί αυτός και η οικογένειά του?...ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΙΝΑΙ...ΑΙΣΧΟΣ..

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία