BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Στην αντεπίθεση το ρούβλι μετά την ανακοίνωση ΥΠΟΙΚ για πωλήσεις ξένων νομισμάτων

Στην αντεπίθεση πέρασε την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου το ρούβλι, αντιδρώντας έντονα ανοδικά μετά την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών ότι ξεκίνησε τις πωλήσεις συναλλαγματικών διαθεσίμων σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσεις τις πιέσεις στο νόμισμα.

Η υποχώρηση στο ρούβλι ακριβαίνει τις ρωσικές εισαγωγές

0
0

Το ρούβλι ενισχύεται στα 68,38 δολάρια αυτή την ώρα, από 67,8939 δολάρια αργά το βράδυ της Τρίτης 16 Δεκεμβρίου. Νωρίτερα σήμερα το ρωσικό νόμισμα βρέθηκε να υποχωρεί στα 72 δολάρια, ενώ την Τρίτη διολίσθησε μέχρι τα 80,1 παρά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει κατά 650 μονάδες βάσης τα επιτόκια της την προηγούμενη ημέρα.

Απώλειες καταγράφει και το ευρώ στα 85,4510 ρούβλια από 86,20 νωρίτερα.

Η ανοδική αντίδραση ακολουθεί επτά διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις με το ρωσικό νόμισμα να καταγράφει συνολικές απώλειες 22% στη μεγαλύτερη βουτιά από τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008.

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αρχίσει τις πωλήσεις πλεοναζόντων συναλλαγματικών διαθεσίμων στην αγορά για να ενισχύσει το ρούβλι.

«Το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι το ρούβλι είναι εξαιρετικά υποτιμημένο και ξεκινά τις πωλήσεις συναλλαγματικών διαθεσίμων στην αγορά», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο. Το υπουργείο δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για το ποσό που θα διαθέσει στην αγορά.

Ο υπουργός Οικονομίας Alexei Ulyukayev δήλωσε την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, ενώ εξέφρασε την υποστήριξη του στην απόφαση της Τράπεζα της Ρωσίας να αυξήσει τα επιτόκια της.

Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι το ρούβλι «είναι υποτιμημένο» και «δεν ανταποκρίνεται στα σημερινά οικονομικά θεμελιώδη» αν και δεν θέλησε να προσδιορίσει το επίπεδο που θεωρεί κατάλληλο για το ρούβλι.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αιφνιδίασε τις αγορές προχωρώντας το βράδυ της Δευτέρας σε μια πρωτοφανή αύξηση του βασικού της επιτοκίου στο 17% από 10,5% προηγουμένως. Ωστόσο οι πιέσεις στο ρωσικό νόμισμα επανήλθαν δριμύτερες τις επόμενες ημέρες καθώς οι αγορές εξέλαβαν την κίνηση ως αποτέλεσμα πανικού, με τον υπουργό Οικονομίας να αναρωτιέται δημόσια μήπως η κεντρική τράπεζα έπρεπε να προχωρήσει νωρίτερα στην απόφαση αυτή.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία