BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Πτώση άνω του 9%, καταρακύλα στο Χρηματιστήριο

Απώλειες της τάξης του 21% για τον τραπεζικό δείκτη που υποχώρησε σε νέα ιστορικά χαμηλά.

Πρωτοφανής κατρακύλα στο Χ.Α. με τις απώλειες να φτάνουν στο 6,25%.

1
0
Με απώλειες άνω του 9% έκλεισε την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου το Χρηματιστήριο, με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο στόχαστρο και τον σχετικό δείκτη με απώλειες 21% να σημειώνει νέα ιστορικά χαμηλά


Αρνητικά συνέβαλαν δηλώσεις νέων υπουργών σχετικά με το μέλλον εισηγμένων εταιρειών που εμπλέκονταν στις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και η αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών κινούνταν στην περιοχή των 715 μονάδων.

Αν και αμέσως μετά τις δεσμεύσεις του νέου υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, οι απώλειες της αγοράς περιορίστηκαν λίγο, γρήγορα ξαναπήραν την ανιούσα.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε στις 711,13 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 9,24%. Ο τζίρος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 199,40 εκατ. ευρώ.

Η μετοχή της ΔΕΗ υποχωρούσε κατά 8,9% με συναλλαγές 500.000 τεμαχίων, απώλειες που έρχονται να προστεθούν στο χθεσινό -12%, όταν και επισημοποιήθηκε η τοποθέτηση του «κρατιστή» υπουργού στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Η μετοχή του ΟΛΠ υποχωρεί κατά 9,64% % στα 9,75 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως ο διαγωνισμός του ΟΛΠ βρίσκεται στη φάση κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών από τους πέντε μνηστήρες που είχαν προκριθεί στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού (Cosco, APM Terminals, International Container Terminals Services, Utilico και Ports America).

Σχετικά με τη ΔΕΗ, η διακοπή των διαδικασιών για πώληση της θυγατρικής ΑΔΜΗΕ θα στερήσει από τα ταμεία της επιχείρησης περίπου 1 δισ. ευρώ. Επίσης, οι δηλώσεις για πάγωμα συγκρότησης και πώλησης της μικρής ΔΕΗ φέρνει σε ευθεία σύγκρουση την ελληνική κυβέρνηση με την κομισιόν αφού δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση αλλά κοινοτική, καθώς μέσω της μικρής ΔΕΗ θα αποκτούσαν πρόσβαση σε φθηνές μορφές ενέργειας (λιγνίτες, υδροηλεκτρικά) των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών.

(Πηγή: Τα Νέα)

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία