BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Οριστικό τέλος στο «κούρεμα» των ληξιπρόθεσμων

Διαγραφή συνόλου προστίμων και προσαυξήσεων, όχι όμως κεφαλαίου προβλέπει η νέα ρύθμιση.

Έλεγχοι για 54.000 φυσικά πρόσωπα που έστειλαν χρήματα στο εξωτερικό

2
0
Σε υπαναχώρηση  oδηγείται το υπουργείο Οικονομικών όσων αφορά στο «κούρεμα» 50% που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε όσους κατέβαλαν εφάπαξ το υπόλοιπο μισό.

Όπως προκύπτει από τις τελευταίες δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη αλλά και της αναπληρώτριας υπουργού, Νάντιας Βαλαβάνη η νέα ρύθμιση δε θα προβλέπει διαγραφή οφειλών. Πιο συγκεκριμένα, στο έγγραφο με τις έξι μεταρρυθμίσεις με τις οποίες πηγαίνει η κυβέρνηση στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας αναφέρεται ότι με τη νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων «προωθείται ο απεγκλωβισμός και επανένταξη των εκατομμυρίων οφειλετών στην φοροδοτική διαδικασία με τρόπο, όμως, που να βοηθά στην δημιουργία φορολογικής συνείδησης» ενώ, όπως σημειώνεται, «δεν «κουρεύει» το οφειλόμενο κεφάλαιο και επιβραβεύει τους συνεπείς».

Εξάλλου μιλώντας στο MEGA, η κα Νάντια Βαλαβάνη έκανε λόγο για μια έκτακτη ρύθμιση παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών, η οποία, όπως είπε, αναμένεται να αναρτηθεί το Σαββατοκύριακο στη Διαύγεια και θα περιλαμβάνει ισχυρά κίνητρα για εφάπαξ καταβολή, με βασικότερο εξ αυτών τη διαγραφή του συνόλου των προστίμων και των προσαυξήσεων αν αυτές εξοφληθούν εντός του Μαρτίου.

Δεν θα περιλαμβάνει όμως «κούρεμα» κεφαλαίου, με την κ. Βαλαβάνη να τονίζει ότι δεν πρόκειται για ήττα της αλλά για παραδοχή ότι πρέπει να εισακουστεί και η γνώμη των επιχειρησιακών παραγόντων του υπουργείου αλλά και των ειδικών που εκτιμούσαν ότι δεν ήταν σωστό μέτρο, σε αντίθεση με την ίδια αλλά και πολλούς στην κυβέρνηση.

Επανάλαβε ότι στη ρύθμιση μπαίνουν όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη μέχρι τέλους του 2014, όσοι έχουν καταφύγει στα δικαστήρια και θέλουν να παραιτηθούν από ένδικα μέσα και άνθρωποι που αργεί η εφορία λόγω ελλιπούς προσωπικού να εκκαθαρίσει το χρέος τους. Συμπλήρωσε ότι θα μπορεί να γίνεται μερική εφάπαξ εξόφληση χρέους μέχρι το τέλος Απριλίου.

Η κ. Βαλαβάνη εξέφρασε την πρόθεση να φέρει το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των 100 δόσεων ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Με μειωμένες αντικειμενικές ο νέος φόρος ακινήτων

Η αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι ο φόρος ακίνητης περιουσίας που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις νέες αντικειμενικές αξίες, σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη σε συνέντευξή της στο MEGA.

Η μεσαία τάξη δεν πρέπει να ανησυχεί ότι θα φορολογηθεί υψηλότερα, υπογράμμισε ενώ τόνισε ότι άποψή της είναι πως δεν πρέπει να φορολογηθούν «τα χωράφια». 

Αναφορικά με τις αλλαγές στο ΦΠΑ, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει άμεσα στο πλάνο της κυβέρνησης. Απέκλεισε δε το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο φόρος στα τσιγάρα και τα ποτά. "Υπάρχει ήδη 89% επιβάρυνση στο τσιγάρο, δεν νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο", υπογράμμισε.

Για την φοροδιαφυγή, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει χρόνος ώστε να δημιουργηθούν οι μηχανισμοί που θα πιάσουν τους μεγάλους φοροφυγάδες.

Στο δεύτερο μισό της χρονιάς θα είναι έτοιμο το φορολογικό νομοσχέδιο, ανέφερε.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία