BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

To Σαββατοκύριακο το ν/σ για τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Πλήρης διαγραφή προσαυξήσεων για όσους πληρώσουν όλη την οφειλή το Μάρτιο.

2
0
Εντός του Σαββατοκύριακου, όπως είχε εξαγγείλει και η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης το πρωί της Πέμπτης 5 Μαρτίου στο MEGA.

Με τροπολογία η οποία σχεδιάζεται να κατατεθεί στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, θα προβλέπεται πως όσοι εξοφλήσουν ως το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου το σύνολο του κεφαλαίου, όποιας φορολογικής οφειλής τους επιλέξουν, θα κερδίσουν πλήρη διαγραφή των προσαυξήσεων.

Η εναλλακτική αυτή είναι ανεξάρτητη από τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Ο φορολογούμενος, σύμφωνα με την κ. Βαλαβάνη, μπορεί να επιλέξει αυτόν τον τρόπο για να διευθετήσει μία φορολογική οφειλή με τις μεγαλύτερες προσαυξήσεις, ώστε να έχει το μέγιστο κέρδος.

Έτσι, για παράδειγμα, για οφειλή 1.000 ευρώ (κεφάλαιο) στο οποίο έχουν προστεθεί 2.000 ευρώ προσαυξήσεις, ο φορολογούμενος σβήνει τη συνολική οφειλή αν καταβάλει έως το τέλος Μαρτίου 1.000 ευρώ. Αυτόματα οι προσαυξήσεις διαγράφονται.

Εναλλακτικά, μπορεί να δώσει ποσοστό του κεφαλαίου διαγράφοντας αντίστοιχο ποσοστό προσαυξήσεων. Στο παραπάνω παράδειγμα, αν ο φορολογούμενος καταβάλει 500 ευρώ κεφαλαίου, αυτόματα θα σβήσει το 50% των προσαυξήσεων και έτσι με την καταβολή 500 ευρώ θα έχει περιορίσει την οφειλή του από τα 3.000 ευρώ στα 1.500 ευρώ.

Επιπλέον, στη δεύτερη φάση της ρύθμισης όσοι ενταχθούν στο σύστημα των 100 δόσεων έως το τέλος Απριλίου θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν μια προκαταβολή (τουλάχιστον δεκαπλάσια της ελάχιστης μηνιαίας δόσης) και να σβήσουν με αυτό τον τρόπο το ισόποσο των προσαυξήσεων. Για οφειλή 1.000 ευρώ με προσαυξήσεις 2.000 ευρώ, αν ο φορολογούμενος καταβάλει εφάπαξ 1.000 ευρώ, διαγράφονται άλλα 1.000 ευρώ από τις προσαυξήσεις και τα υπόλοιπα 1.000 ευρώ μπαίνουν στις 100 δόσεις.

Στην τρίτη φάση της ρύθμισης, όσοι ενταχθούν έως το τέλος Μαΐου δεν θα έχουν μπόνους διαγραφής προσαυξήσεων με το παραπάνω σύστημα. Θα μπορούν να εντάξουν τις οφειλές τους σε έως 100 δόσεις, με διαγραφή προσαυξήσεων αντιστρόφως ανάλογη με το πλήθος των δόσεων.

 

 

 

 

Ο κ. Σακελλαρίδης επέμεινε στις δηλώσεις του ότι για το νομοσχέδιο, όπως και για όλες τις πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του Eurogroup της Δευτέρας, θα υπάρξει ενημέρωση των εταίρων.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία