BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Συμφωνία με δανειστές βλέπει ο Μόμπιους

Tην πεποίθησή του ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές θα καταλήξουν τελικά σε συμφωνία εξέφρασε ο Mαρκ Μόμπιους, γκουρού των αναδυόμενων αγορών και εκτελεστικός πρόεδρος της Templeton Εmerging Markets Group. Επίσης υπογράμμισε την ανάγκη των ιδιωτικοποιήσεων.

Στην Ελλάδα ο Μόμπιους, αναζητά «επενδυτικές ευκαιρίες»

1
0

 «Θα υπάρξει συμφωνία και θα καταλήξουν σε διευθέτηση (accommodation)», δήλωσε ο Μ. Μόμπιους χθες στην Αθήνα όπου βρέθηκε προσκεκλημένος της Eurobank.

Χαρακτήρισε άδικη την κατάσταση, λέγοντας ότι «το ΔΝΤ συνηθίζει να τιμωρεί χώρες, κάνοντας τα πράγματα χειρότερα» ενώ οι τράπεζες που δάνεισαν στην Ελλάδα αφέθηκαν ατιμώρητες. «Τώρα θα πρέπει να κάνουν κάποια διευθέτηση για να αναπτυχθεί η Ελλάδα», συμπλήρωσε.

Εντύπωση έκαναν επίσης οι επικριτικές αναφορές του στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία όπως ισχυρίστηκε «μισούν το ευρώ» και ασκούν μεγάλη επιρροή, ιδιαίτερα το Λονδίνο.

Αναφερόμενος στον κ. Τσίπρα, ο «γκουρού» των αναδυόμενων αγορών ανέφερε ότι έδωσε πολλές υποσχέσεις και τώρα θα πρέπει να τις τροποποιήσει (modify). O ίδιος έγινε πιο αισιόδοξος (bullish) όταν εκλέχθηκε γιατί θα μπορούσε να προωθήσει μεταρρυθμίσεις που τα παλαιότερα κόμματα δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν.

Ο Μ. Μόμπιους έκανε ειδική αναφορά στις ιδιωτικοποιήσεις, ισχυριζόμενος ότι είναι απαραίτητες. Ερωτηθείς ειδικότερα για το μοντέλο ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ ΟΛΠ +7,54% που φέρεται να προωθεί η κυβέρνηση με διατήρηση του 34% περίπου της εισηγμένης από το κράτος, ο ίδιος εκτίμησε ότι οι Κινέζοι δεν θα είχαν αντίρρηση γιατί «καταλαβαίνουν».

«Εθνικά επιχειρήματα μπορούν να απαντηθούν (με διαφορετικά μοντέλα αποκρατικοποιήσεων)» συμπλήρωσε προσθέτοντας ότι «αυτές οι εταιρείες χρειάζονται αλλαγή του μάνατζμεντ για να γίνουν πιο κερδοφόρες».

Ο ίδιος τόνισε πως «το εργασιακό ζήτημα δεν είναι πρόβλημα για τους Κινέζους».

Επιπλέον διευκρίνισε ότι η Templeton ενδιαφέρεται να παράσχει κεφάλαια (private equity) σε ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό.

Αναφορικά με άλλα θέματα, ο πρόεδρος της Templeton Εmerging Markets Group εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα θα ωφεληθεί από την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ παρότι δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα. Ο ίδιος δικαιολόγησε αυτή την άποψη, λέγοντας ότι το QE θα τονώσει την ανάπτυξη στην ευρωζώνη με αποτέλεσμα να αποκομίσει κέρδη η ελληνική οικονομία (π.χ. μέσω περισσότερων εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών).

Οι αναδυόμενες αγορές

Αναφορικά με τις επενδύσεις, ο Μ. Μόμπιους υπερασπίσθηκε ακόμη μία φορά τις αναδυόμενες χρηματιστηριακές αγορές, παραθέτοντας διάφορα στατιστικά στοιχεία. Ανάμεσά τους τον υψηλότερο προβλεπόμενο μέσο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης σε σύγκριση με τις ανεπτυγμένες, 5% έναντι 2%, το 2015.

Επίσης, τους υψηλότερους κατά κεφαλήν ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ την περίοδο 2009-2014 στις αναδυόμενες αγορές σε σχέση με τις ανεπτυγμένες αλλά και το συγκριτικά χαμηλότερο δημόσιο χρέος ως προς το ΑΕΠ μεταξύ των δύο.

Το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ υποχώρησε στο 31% τα τελευταία χρόνια από 50% το 2002 ενώ ακολούθησε αντίθετη τροχιά στις ανεπτυγμένες αγορές. Επεσήμανε ακόμη πως ο μέσος πληθωρισμός υποχωρεί στις αναδυόμενες και είναι κοντά στο 4,5% εκτός από τη Ρωσία όπου ανεβαίνει.

Αναφορικά με την τιμή του πετρελαίου, ο Μ. Μόμπιους προέβλεψε ότι θα ξαναπάρει την ανηφόρα, και παρατήρησε ότι το κατρακύλισμα της τιμής έχει οδηγήσει αρκετές πετρελαϊκές πηγές σε κλείσιμο.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία