BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Κρίσιμο Εuroworking Group το απόγευμα της Τετάρτης

Ελπίδες στην Αθήνα να κλείσει η συμφωνία με δανειστές την ερχόμενη εβδομάδα.

Παρουσιάζεται το αναπτυξιακό σχέδιο, εγκρίνεται η δόση

0
0

Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η εικόνα που μεταφέρουν κυβερνητικές πηγές και πηγές των Βρυξελλών για την πορεία των τετραήμερων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ελληνική αντιπροσωπία και τους υψηλόβαθμους εκπροσώπους των δανειστών (Brussels Group).

Έλληνας αξιωματούχος ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ότι τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεχίσουν τη συλλογή στοιχείων στην Αθήνα πιο εντατικά την επόμενη εβδομάδα, ενώ άλλη πηγή ανέφερε ότι η διακοπή των διαπραγματεύσεων είναι ένδειξη της αργής προόδου των συζητήσεων, αλλά όχι σημάδι ρήξης.

Εν όψει, μάλιστα, της σημερινής, Τετάρτης 1η Απριλίου,συνεδρίασης του Euro Working Group (EWG), πληροφορίες από τη διαπραγματευτική ομάδα κάνουν λόγο για εποικοδομητική συζήτηση και θετικό κλίμα στη βάση επεξεργασμένων προτάσεων. Μάλιστα πληροφορίες του Reporter από κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για σκοπιμότητες σε σχέση με τις διαρροές που γίνονται από την άλλη πλευρά. Στον αντίποδα πληροφορίες από στέλεχος των Θεσμών, που μετέχει στις διαπραγματεύσεις, μεταφέρουν ένα κλίμα αργόσυρτης διαδικασίας, όπου πρόοδος έχει συντελεστεί σε λιγότερα από τα πέντε εκ των είκοσι ανοικτών ζητημάτων. « Η πρόοδος που έχει συντελεστεί είναι ελάχιστη» λέει αναφερόμενος στα θέματα που αφορούν τα δημοσιονομικά και τα διαρθρωτικά. Το ίδιο στέλεχος έλεγε χαρακτηριστικά, ότι οι εκπρόσωποι δύο υπουργείων δεν έχουν δώσει επαρκή στοιχεία και κυρίως δεν εμφανίζονται στις συσκέψεις που γίνοναι μεταξύ του Athens Group και στελεχών της ελληνικής Κυβέρνησης.

Σημείωνε επίσης, ότι ακόμη και όταν δίνουν νούμερα οι εκπρόσωποι των εν λόγω υπουργείων, όπως για παράδειγμα για το Transfer Pricing ή τον ηλεκτρονικό τζόγο, τις αποκρατικοποιήσεις ή την φοροδιαφυγή, αυτά δεν υποστηρίζονται από στοιχεία ποσοτικοποίησης. Την ίδια ώρα που οι διαρροές αυτές δημιουργούν κλίμα, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, χαρακτήρισε χθες εποικοδομητικές τις διαβουλεύσεις που έγιναν στη βελγική πρωτεύουσα το προηγούμενο τετραήμερο και πρόσθεσε ότι το σημερινό EWG «είναι καλή ευκαιρία για να γίνει αποτίμηση των συζητήσεων».

Ενδεικτικό είναι, εξάλλου, ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε την Τρίτη αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της, αλλά προέβλεψε ότι αυτό θα επιτευχθεί μέχρι το τέλος Απριλίου. «Μπορούμε να πούμε ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο», ανέφερε, ερωτηθείς για το εάν υπάρχει «σχέδιο Β» σε περίπτωση μη συμφωνίας, και πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή είμαστε στο σχέδιο A, ένα πλάνο που θα πετύχει».

 

(Πηγή: reporter.gr)

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία