BACK TO
TOP
Φορολογικά

Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων στον ΟΓΑ για αγροτικά χρέη

Τη δυνατότητα να τακτοποιήσουν τις ασφαλιστικές οφειλές τους προς τον ΟΓΑ που δημιουργήθηκαν μέχρι τις 31 Ιουνίου 2014 απαλασσόμενοι μέχρι και από το 100% των προσαυξήσεων έχουν από σήμερα, Πέμπτη 2 Απριλίου αγρότες και άλλοι ασφαλισμένοι στον Οργανισμό.

Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων στον ΟΓΑ για αγροτικά χρέη

2
0
Οι αιτήσεις υποβάλλονται στα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΟΓΑ και, σε περίπτωση που ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ κι έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), στα περιφερειακά καταστήματα του τελευταίου.

Από τις 8 Απριλίου αναμένεται να ανοίξει και η ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας η αίτηση θα μπορεί να κατατεθεί και οn-line, για την ώρα όμως αυτό μπορεί να γίνει μόνο χειρόγραφα.

Για την υπαγωγή στη ρύθμιση δεν απαιτείται κανένα άλλο δικαιολογητικό πέραν της συμπλήρωσης της σχετικής αίτησης. Ωστόσο αποτελεί βασική προϋπόθεση η καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Μαρτίου 2015 και μετά.

Αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα, δηλαδή την Παρασκευή 30 Απριλίου.

Σε περίπτωση που κάποιος ασφαλισμένος ενταχθεί αλλά δεν καταβάλλει εγκαίρως την πρώτη δόση, έχει τη δυνατότητα να υποβάλει ξανά αίτηση μέχρι τις 30 Απριλίου.

Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν:

- Oφειλές που μέχρι σήμερα δεν έχουν ενταχθεί σε οποιοδήποτε καθεστώς τμηματικής καταβολής
- Οφειλές που είναι ενταγμένες σε άλλες ρυθμίσεις

- Οφειλές που βρίσκονται σε αναστολή είσπραξης.

 

Πώς και πού πληρώνονται οι δόσεις

Το χρέος μπορεί να αποπληρωθεί σε έως και 100 δόσεις. Η κάθε μια από αυτές δε μπορεί να είναι μικρότερη των 50 ευρώ και καταβάλλεται έως την τελευταία εργάσιμη μέρα κάθε μήνα.

Η πληρωμή της πρώτης δόσης πραγματοποιείται σε Τράπεζες ή ΕΛ.ΤΑ. εντός 5 εργάσιμων ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης για ρύθμιση. Οι υπόλοιπες δόσεις καταβάλλονται υποχρεωτικά σε Πιστωτικά Ιδρύματα με αυτόματη χρέωση τραπεζικού λογαριασμού (πάγια εντολή).

Η δεύτερη δόση καταβάλλεται την τελευταία ημέρα του μήνα που έπεται του μήνα πληρωμής της πρώτης δόσης. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται την τελευταία μέρα κάθε μήνα.

Σε όλη τη διάρκεια της ρύθμισης οι δόσεις είναι ισόποσες και εξοφλούν σταθερό ποσό εισφορών και επιβαρύνσεων. Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης επιτρέπεται η καθυστέρηση μιας δόσης, ανά δωδεκάμηνο προγράμματος ρύθμισης, για ένα μήνα. Η καθυστερημένη δόση πρέπει να καταβληθεί μέχρι την ημερομηνία πληρωμής της επόμενης δόσης.

 

Οι εκπτώσεις στις προσαυξήσεις

Όσο μικρότερος είναι ο αριθμός των συνολικών δόσεων τόσο μεγαλύτερη είναι η διαγραφή των προσαυξήσεων και των πρόσθετων τελών. Έτσι για την εξόφληση από από 73 έως 100 δόσεις το ελάχιστο «κούρεμα» των προσαυξήσεων είναι 50% ενώ για εφάπαξ καταβολή διαγράφεται το 100%.

Αναλυτικότερα:

α. Εφάπαξ εξόφληση: To ποσοστό έκπτωσης είναι 100%
β. Έως 36 δόσεις 80%
γ. Από 37 έως 50 δόσεις 70%
δ. Από 51 έως 72 δόσεις 60%
ε. Από 73 έως 100 δόσεις 50%

Οι οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ (κύρια οφειλή) δεν επιβαρύνονται με τόκο αποπληρωμής ενώ αυτές που ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ επιβαρύνονται με μηνιαίο επιτόκιο 0,25% (ετήσιο 3%).

Αν ο οφειλέτης επιλέξει σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου των δόσεων ή τη μετάπτωσή του σε μικρότερο αριθμό δόσεων, τυγχάνει απαλλαγής, επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων και πρόσθετων τελών, σε ποσοστό ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στον αριθμό των δόσεων που τελικά διαμορφώνεται.

Η εμπρόθεσμη καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, καθ' όλη τη διάρκεια της ρύθμισης, είναι υποχρεωτική.

«Τρέχουν» οι ρυθμίσεις για ΟΑΕΕ, ΙΚΑ, συνεταιρισμούς

Υπενθυμίζουμε ότι μαζί με τον ΟΓΑ, από την Πέμπτη 2 Απριλίου ξεκινάει να εφαρμόζεται η ρύθμιση και για τον ΟΑΕΕ, με τις αιτήσεις να καταβάλλονται στα κατά τόπους υποκαταστήματα του τελευταίου.

Παράλληλα, ήδη από την περασμένη Πέμπτη έχει ξεκινήσει η αποδοχή αιτημάτων για ρύθμιση των οφειλών στο ΙΚΑ. Για τους συνεταιρισμούς και τις συνεταιριστικές οργανώσεις (με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν μετατραπεί σε αγροτικές εταιρικές συμπράξεις), οι δόσεις μπορούν να φτάσουν τις 150 μηνιαίες με ανώτερη έκπτωση 50% επί των προσαυξήσεων και πρόσθετων τελών.

 

Γιάννης Τσατσάκης

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία