BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Σφίγγει τα λουριά ο Μάριο Ντράγκι

Θέμα επανεξέτασης του ύψους του haircut για τα collaterals των ελληνικών τραπεζών «αν δεν υπάρξει συμφωνία Ελλάδας και πιστωτών» έθεσε ο Μάριο Ντράγκι μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας.

Σφίγγει τα λουριά ο Μάριο Ντράγκι

0
0

«Η χρηματοδότηση προς τον ELA θα συνεχιστεί όσο οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν φερέγγυες και διαθέτουν τα απαραίτητα collateral», τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

«Αυτή η κατάσταση είναι πολύ πιο εύθραυστη, υπάρχουν συνεχείς εκροές καταθέσεων, ενώ ο πολιτικός διάλογος αλλά και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων είναι υψηλότερες απ' ότι ήταν το 2012. Όσο πιο υψηλές είναι οι αποδόσεις, τόσο μεγαλύτερη η μεταβλητότητα και τόσο καταστρέφονται τα collateral. Επίσης η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι η ίδια όπως ήταν όταν υπήρξε «κούρεμα» στα collateral.

Ως εκ τούτου το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα πρέπει να επανεξετάσει προσεκτικά εάν οι ισχύουσες συνθήκες θα δικαιολογούσαν μία αλλαγή στο τρέχον πρόγραμμα (αποδοχής των collateral), λαμβάνοντας υπ' όψην και την αλλαγή στο γενικότερο περιβάλλον», δήλωσε ο κ. Ντράγκι.

Αυτή τη στιγμή το «κούρεμα» φθάνει στο επίπεδο του 30%, ενώ τα διεθνή πρακτορεία υποστηρίζουν ότι μπορεί να φθάσει στο 50%.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία