BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Σενάριο για τέλος ένα τις χιλίοις στις αναλήψεις καταθέσεων

Την επιβολή ενός πολύ μικρού τέλους της τάξης του 1 τοις χιλίοις στις αναλήψεις τραπεζικών καταθέσεων εξετάζει η κυβέρνηση ως ένα εναλλακτικό δημοσιονομικό μέτρο σε περίπτωση που αυτά που προτείνει απορριφθούν από τους θεσμούς.

«Μαύρες» προβλέψεις  από Moody’s για τα «κόκκινα» δάνεια

5
1
Το σενάριο φέρεται να έχει επεξεργαστεί η  Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων η οποία εκτιμά ότι μπορούν να εισπραχθούν ετησίως έως και 180 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει εκπονηθεί, το τέλος θα παρακρατείται τόσο κατά τις συναλλαγές στο γκισέ της τράπεζας, όσο και στις συναλλαγές που διεκπεραιώνονται μέσω ΑΤΜ και ηλεκτρονικής τραπεζικής (phone banking, web banking, κ.α.).

 

Η λογική του μέτρου είναι ότι σε κάθε 1.000 ευρώ ανάληψης, ανεξαρτήτως συναλλαγής, είτε για μισθοδοσία, είτε για εμπορικό σκοπό, θα επιβάλλεται παρακράτηση 1 ευρώ. Για 10.000 ευρώ θα παρακρατούνται 10 ευρώ, για 100.000 ευρώ το τέλος θα είναι 100 ευρώ και για 1 εκατ. ευρώ, η επιβάρυνση θα είναι 1.000 ευρώ.

Το τέλος δεν θα επιβαρύνει την κατάθεση χρημάτων στις τράπεζες, αλλά μόνον την ανάληψη. Ωστόσο δεν έχει διευκρινισθεί ακόμη τι θα συμβαίνει στην περίπτωση που καταθέτης μεταφέρει χρήματα μεταξύ λογαριασμών που είναι ο ίδιος δικαιούχος (αυτά δεν φεύγουν από την τράπεζα).

Επίσης, καθώς για τις συναλλαγές που ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ το τέλος ανάληψης καταθέσεων λειτουργεί ως «χαράτσι» εξετάζεται είτε να υπάρξει πλαφόν στο ποσό πάνω από το οποίο θα εφαρμόζεται το τέλος, ή περιορισμός στις συναλλαγές που αυτό αφορά (συναλλαγές δημοσίου, ενδοτραπεζικές συναλλαγές, επενδύσεις, κ.α..)

Μέχρι και χθες το βράδυ η Ελληνική Ένωση Τραπεζών δήλωνε μέσω των αρμόδιων στελεχών άγνοια για τις κυβερνητικές προθέσεις.

Βεβαίως το συγκεκριμένο μέτρο θα πρέπει να λάβει το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πριν εφαρμοσθεί, καθώς εμπίπτει στους νέους κανόνες εποπτείας των τραπεζών.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

05-05-2015 14:46Κώστας

Εμείς που η Μισθοδοσία μας είναι μέσω Τραπεζών τι φταίμε. Μπορώ να επιλέξω να μην πληρώνομε μέσω Τραπέζης? Ε ρε ρεζίλια,,, από όπου πάρουν, ότι πάρουν. Δικαιοσύνη μόνο στην Θεωρία!!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία