BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Σχέδιο για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 16% - 18%

Αυξήσεις σε μια σειρά από τρόφιμα εφόσον «προχωρήσει» τελικά το σενάριο.

Πάσχα χωρίς ΦΠΑ για τους αγρότες των Τρικάλων καταγγέλλει η ΕΑΣ

0
0

Στην καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ προσανατολίζεται η κυβέρνηση στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιδιώκεται με τους θεσμούς προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η χρηματοδότηση.

Το σενάριο έχει πέσει στο τραπέζι του Brussels Group και το οικονομικό επιτελείο αυτό το διάστημα επιχειρεί να κοστολογήσει τις επιπτώσεις για βασικά καταναλωτικά αγαθά αλλά και για τα δημοσιονομικά έσοδα. Σε ανύποπτο χρόνο ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει μιλήσει για ένα ενιαίο συντελεστή 15%-16%, με κατάργηση των συντελεστών 6,5%, 9% και 23% αλλά και με ταυτόχρονη καθέρωση ενός υπερ-μειωμένου συντελεστή για ορισμένα βασικά αγαθά (π.χ. φάρμακα) και υπηρεσίες. Δεδομένου ότι οι δανειστές έχουν αντιπροτείνει ένα νούμερο μεταξύ 19% και 20%, το πιθανότερο σενάριο είναι η «μπίλια» να κάτσει τελικά μεταξύ ενός συντελεστή 16% και 18%.

Εφόσον τελικά το μέτρο εφαρμοσθεί στην πράξη, θα πρέπει να αναμένονται αυξήσεις, έστω και μικρές στα περισσότερα τρόφιμα τα οποία σήμερα εντάσσονται στο συντελεστή 13% καθώς και σε αρκετά άλλα είδη ευρείας κατανάλωσης.

Αντίθετα, μειώσεις θα έχουμε στις τιμές των καυσίμων, καινούργιων σπιτιών, αυτοκινήτων, ηλεκτρικών συσκευών, ειδών ένδυσης-υπόδησης  κ.α. αγαθών τα οποία βρίσκονται στο 23%.

Σε κάθε περίπτωση, το εύρος των επιπτώσεων θα εξαρτηθεί από το ύψος των νέων συντελεστών.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία