BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

«Χαμένα» τα αγροεφόδια και στα δύο σενάρια για το ΦΠΑ

Εναλλακτικά σενάρια «πέφτουν» στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων γύρω από το ΦΠΑ καθώς κυβέρνηση και θεσμοί, αν και συμφωνούν στην καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή, διαφωνούν στο ύψος του καθώς έχουν διαφορετική εικόνα για το ύψος των εσόδων που απαιτούνται προκειμένου να κλείσει η περίφημη δημοσιονομική "τρύπα".

Yψηλό το κόστος για το πιστοποιητικό φυτοπροστασίας

0
0
Τις τελευταίες ώρες φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση για την υιοθέτηση ΦΠΑ «τριών ταχυτήτων», σενάριο το οποίο φέρεται να έχει αντιπροτείνει η ελληνική πλευρά αποκρούοντας τις πιέσεις των δανειστών για ενιαίο συντελεστή από 18% και πάνω

Σύμφωνα, λοιπόν, με το σενάριο αυτό, η κυβέρνηση προκρίνει την καθιέρωση ενός ενιαίου ΦΠΑ 18% για αγορές με μετρητά και 15% για αγορές ορισμένων αγαθών με κάρτες. Επιπλέον προτείνεται η καθιέρωση ενός χαμηλού συντελεστή 7-8%, που θα αφορά πού βασικά ήδη διατροφής, όπως το ψωμί, το γάλα, αλλά και τα φάρμακα.

Σημειωτέον ότι, όπως αναφέρει Το Βήμα της Κυριακής, στον ενιαίο ΦΠΑ θα συμπεριληφθούν και τα νησιά ωστόσο οι όποιες αλλαγές θα εφαρμοστούν μετά το καλοκαίρι και οι μόνιμοι κάτοικοι θα δικαιούνται επιστροφές για κάποια προϊόντα, ώστε να περιοριστεί η επιβάρυνσή τους.

Ένα δεύτερο σενάριο μιλάει για ένα χαμηλό συντελεστή 6% στον οποίο θα ενταχθούν είδη πρώτης ανάγκης όπως  ψωμί, γάλα, φάρμακα κ.ά., ένα μεσαίο συντελεστή 15% για προϊόντα και υπηρεσίες ευρείας κατανάλωσης και έναν υψηλό συντελεστή 21% για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες αλλά και για τα λεγόμενα «πολυτελή» τρόφιμα.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, πάντως, και στα δύο εναλλακτικά σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι προβλέπεται αύξηση στο ΦΠΑ των αγροτικών εισροών οι οποίες, όπως έγραψαν πρόσφατα η Agrenda και το Agronews, σήμερα εντάσσονται στο 13% αλλά θα μεταταχθούν αυτόματα στο νέο συντελεστή όταν και όποτε υιοθετηθεί.


.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία