BACK TO
TOP
Αγορά Εισροών

Στο 15%+3% τα αγροεφόδια με την πρόταση της κυβέρνησης

Με ΦΠΑ 15% (από 13% που είναι σήμερα) ο οποίος, όμως, θα αυξάνεται στο 18% όταν οι συναλλαγές γίνονται με μετρητά –κάτι που συμβαίνει συχνά στις συναλλαγές των αγροτών- θα επιβαρυνθούν τα αγροτικά εφόδια σε περίπτωση που υιοθετηθεί, τελικά, η πρόταση της κυβέρνησης για το νέο καθεστώς ΦΠΑ.

Yψηλό το κόστος για το πιστοποιητικό φυτοπροστασίας

3
0
Την πρόταση παρουσίασε το βράδυ της Δευτέρας 18 Μαϊου ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στο Star. Σύμφωνα με τον υπουργό, το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνει την καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή 15% και ενός χαμηλότερου 6,5% στον οποίο θα υπαχθούν φάρμακα, τρόφιμα, βιβλία, εφημερίδας.

Οι συντελεστές αυτοί, ωστόσο, θα ισχύουν μόνο στην περίπτωση που οι πληρωμές γίνονται με κάρτα, είτε πιστωτική είτε χρεωστική (σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η εισπραξιμότητα του φόρου). Σε αντίθετη περίπτωση, για όσους δηλαδή πληρώνουν με μετρητά, θα υπάρχει μια επιπλέον επιβάρυνση 3% οπότε και οι συντελεστές θα διαμορφώνονται στο 18% και 9,5%.

Όπως είναι γνωστό, ωστόσο, η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών στις συναλλαγές τους με προμηθευτές και καταστήματα αγροτικών εφοδίων συναλλάσσονται κυρίως με μετρητά (εκτός από αυτούς που είναι ενταγμένοι στα προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας μέσω της Πειραιώς οπότε και οι συναλλαγές γίνονται μέσω της ειδικής κάρτας που παρέχει η τράπεζα).

Άρα, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν με 18% και η αύξηση στο ΦΠΑ (και, βεβαίως, στην τελική τιμή π.χ. του σπόρου ή του φυτοφαρμάκου) να περιοριστεί μόνο στο 15% (2% παραπάνω δηλαδή από το 13% που είναι σήμερα) θα πρέπει να εξοικειωθούν με το «πλαστικό χρήμα».

Να σημειωθεί, τέλος, ότι για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών θα υπάρχει ειδική μεταχείριση. Εφόσον κρατούν τις αποδείξεις θα τους επιστρέφεται η διαφορά από τον νέο συντελεστή στον υφιστάμενο σήμερα (από το 15% στο 13%).

Πάντως, σύμφωνα με τον Γιάνη Βαρουφάκη, οι αλλαγές στο καθεστώς και τους συντελεστές ΦΠΑ θα εφαρμοσθούν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και μετά.

Γιάννης Τσατσάκης

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία