BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Kλειστές όλη την εβδομάδα οι τράπεζες

Στα 60 ευρώ ορίστηκε το ανώτατο όριο αναλήψεων ενώ τα τραπεζικά ιδρύματα θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα 6 Ιουλίου.

Kλειστές όλη την εβδομάδα οι τράπεζες

0
0

Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε πριν από λίγο, ορίζεται τραπεζική αργία η χρονική περίοδος από 28 Ιουνίου έως και 6 Ιουλίου.

Κατά την τραπεζική αργία τα ιδρύματα θα παραμείνουν κλειστά για το κοινό και θα έχει πρόσβαση σε αυτά μόνον το προσωπικό που είναι αναγκαίο για την εφαρμογή της παρούσας πράξης και την προετοιμασία για την επανέναρξη των συναλλαγών με το κοινό μετά τη λήξη της τραπεζικής αργίας.

Η καταβολή των συντάξεων εξαιρείται από τις τραπεζικές συναλλαγές. Οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων θα ανακοινώσουν τον τρόπο καταβολής των συντάξεων και τα συγκεκριμένα ανά περιοχή υποκαταστήματά τους, τα οποία θαλειτουργήσουν για το σκοπό αυτό.

Στα 60 ευρώ το όριο αναλήψεων από ATM

Κατά την τραπεζική αργία δύνανται να πραγματοποιούνται:

1.            Αναλήψεις μετρητών από τις αυτόματες ταμειολογιστικές μηχανές, υποκείμενες σε ημερήσιο όριο ανά κάρτα το οποίο ορίζεται σε 60 ευρώ, δυνάμενο να τροποποιείται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Οι αυτόματες ταμειολογιστικές μηχανές θα λειτουργήσουν εντός το πολύ δώδεκα (12) ωρών κατά την πρώτη μέρα ισχύος της παρούσας.

2.            Συναλλαγές άνευ περιορισμών, πέραν αυτών που ίσχυαν πριν την έκδοση της παρούσας με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες για πληρωμές στο εσωτερικό της χώρας, δηλαδή για πληρωμές σε πίστωση λογαριασμού που τηρείται στηνΕλλάδα.

3.            Πληρωμές με τη χρήση προπληρωμένων καρτών αποκλειστικά έως του ποσού που εμφανιζόταν ως υπόλοιπο πριν από την έναρξη της τραπεζικής αργίας. Νέες προπληρωμένες κάρτες δεν μπορούν να εκδοθούν.

4.            Συναλλαγές από απόσταση (ηλεκτρονικής τραπεζικής − Web Banking −ή συναλλαγές διά της ηλεφωνίας),  για πληρωμές στο εσωτερικό της χώρας, δηλαδή για πληρωμές σε πίστωση λογαριασμού που τηρείται στην Ελλάδα.

5.            Αναλήψεις μετρητών μέσω καρτών που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό από τις αυτόματες ταμειολογιστικές μηχανές. Περιορισμοί στα όρια ανάληψης αυτών των καρτών δύναται να καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Μεαπόφαση του Υπουργού Οικονομικών δύνανται να εξαιρούνται και άλλες κατηγορίεςσυναλλαγών, με την ίδια, δε, απόφαση καθορίζεται και η διαδικασία που ακολουθείται στις περιπτώσεις αυτές.

Η παράγραφος 2 δεν εφαρμόζεται στις εξής περιπτώσεις:

α. συναλλαγές με την Τράπεζα της Ελλάδος, ΕΛΛ+2,08% β. διασυνοριακές εντολές πληρωμών που αφορούν αποκλειστικά στην πίστωση ενός λογαριασμού που τηρείται σε πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα, γ. εκκαθάριση συναλλαγών, οι οποίες έχουν καταχωρηθεί στα οικεία κεντρικά συστήματα πληρωμών (TARGET2−GR, EURΟ1, ∆ΙΑΣ) και διακανονισμών, ενδεικτικά όπως Κεντρικό Αποθετήριο Αθηνών και Σύστημα Παρακολούθησης Συναλλαγών επί Τίτλων με Λογιστική Μορφή/ ́Αϋλοι Τίτλοι, πριν τη θέση σε ισχύ της παρούσας Πράξης, δ. συγκεκριμένες συναλλαγές, οι οποίες κρίνονται αναγκαίες με απόφαση της Επιτροπής της επομένης παραγράφου, και ε. συναλλαγές της Ελληνικής ∆ημοκρατίας.

 

Διαβάστε αναλυτικά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τραπεζική αργία.pdf

Nέο αίτημα για παράταση από Τσίπρα

Ψυχραιμία και νηφαλιότητα ζήτησε από τους πολίτες ο Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του το βράδυ της Κυριακής ενώ παράλληλα γνωστοποίησε ότι επαναδιατύπωσε ο ίδιος το αίτημα για ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος στους 18 ηγέτες της Ε.Ε. και τον επικεφαλής της ΕΚΤ.

Αναλυτικά η δήλωση του πρωθυπουργού:

"Η χθεσινή απόφαση του EG, να μην εγκρίνει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος ώστε να αποφανθεί ο λαός με δημοψήφισμα για το τελεσίγραφο των δανειστών, αποτελεί μια πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα πράξη αμφισβήτησης του δικαιώματος ενός κυρίαρχου λαού στη δημοκρατική επιλογή. Στο ύψιστο και ιερό δικαίωμα έκφρασης γνώμης.

Η απόφαση αυτή οδήγησε σήμερα την ΕΚΤ να μην αυξήσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και ανάγκασε τη Τράπεζα της Ελλάδας να εισηγηθεί την ενεργοποίηση μέτρων τραπεζικής αργίας και περιορισμού στις τραπεζικές αναλήψεις. Είναι πλέον περισσότερο από σαφές, ότι αυτή η απόφαση δεν έχει κανέναν άλλο στόχο πέρα από το να εκβιάσει τη βούληση του ελληνικού λαού και να παρεμποδίσει την ομαλή δημοκρατική διαδικασία του δημοψηφίσματος.

Δεν θα τα καταφέρουν. Οι κινήσεις αυτές θα επιφέρουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Θα πεισμώσουν ακόμη περισσότερο τον ελληνικό λαό στην επιλογή του να απορρίψει τις απαράδεκτες μνημονιακές προτάσεις και τα τελεσίγραφα των δανειστών.

Ένα πράγμα όμως παραμένει βέβαιο: η άρνηση της ολιγοήμερης παράτασης και η απόπειρα ακύρωσης μιας κορυφαίας δημοκρατικής διαδικασίας, αποτελεί πράξη προσβολής και μέγιστη ντροπή για τη δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης.

Για το λόγο αυτό έστειλα σήμερα εκ νέου το αίτημα σύντομης παράτασης, αυτή τη φορά στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στους 18 αρχηγούς των κρατών της Ευρωζώνης, καθώς και στους επικεφαλής της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αναμένω την άμεση αντίδρασή τους σε ένα στοιχειώδες αίτημα δημοκρατίας.

Είναι οι μόνοι που μπορούν το συντομότερο δυνατόν, ακόμα και απόψε το βράδυ, να ανατρέψουν την απόφαση του EG και να δώσουν τη δυνατότητα στην ΕΚΤ να αποκαταστήσει τη ροή της ρευστότητας των τραπεζών. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, αυτό που απαιτείται τις επόμενες μέρες είναι νηφαλιότητα και υπομονή.

Οι καταθέσεις των πολιτών στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως διασφαλισμένες. Το ίδιο διασφαλισμένη είναι και η καταβολή των μισθών και των συντάξεων.

Οι όποιες δυσκολίες εμφανιστούν πρέπει να αντιμετωπισθούν με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Όσο πιοψύχραιμα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, τόσο πιο σύντομα θα τις ξεπεράσουμε και τόσο πιο ήπιες θα είναι οι συνέπειές τους.

Έχουμε σήμερα την ευκαιρία να αποδείξουμε στους εαυτούς μας και στον κόσμο ολόκληρο ότι το δίκιο μπορεί να κερδίσει. Έχουμε για άλλη μια φορά την ιστορική ευκαιρία να στείλουμε στην Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο μήνυμα ελπίδας και αξιοπρέπειας.

Και να θυμάστε: τούτες τις κρίσιμες ώρες, που αναμετρόμαστε όλοι με το ανάστημα της ιστορίας μας, ο μόνος μας φόβος είναι ο φόβος. Δε θα τον αφήσουμε να μας κερδίσει.
Θα τα καταφέρουμε.

Η αξιοπρέπεια των Ελλήνων απέναντι στους εκβιασμούς και στο άδικο, θα στείλει μήνυμα ελπίδας και περηφάνειας σε ολόκληρη την Ευρώπη".

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία