BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Boυτιά για το ευρώ και τις ευρωπαϊκές αγορές

Κάτω από το 1,10 έφτασε το ευρώ λόγω των ανησυχιών για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης.

«Βουτιά» 4,08% στο Χρηματιστήριο Αθηνών

1
0

Απώλειες της τάξης του 2% έφτασε να καταγράφει έναντι του δολαρίου το ευρώ στο άνοιγμα των αγορών το ξημέρωμα της Δευτέρας, επηρεαζόμενο από τις τελευταίες εξελίξεις και το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων Ελλάδας-πιστωτών.

Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου έφτασε ακόμα και στο 1,0950 και βρέθηκε σε χαμηλό μήνα με το ξεκίνημα των αγορών ενώ λίγο αργότερα ανέκαμψε οριακά, ξεπερνώντας το όριο του 1,10.

Αντίστοιχες πιέσεις δέχθηκαν και τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τον δείκτη Nikkei στο Τόκιο να καταγράφει απώλειες ακόμα και άνω του 2%.

Την ίδια στιγμή, τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων οκτώ μηνών καταγράφουν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την κατάσταση στην Ελλάδα, μετά και την επιβολή ελέγχων στην κίνηση των κεφαλαίων.

Ειδικότερα, στις 10:35, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 2,14% στις 6.609 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 4,26% στις 11.003 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται πτωτικά κατά 4,17% στις 4.848 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 2,94% στις 385,20 μονάδες, αποτυπώνοντας πλέον το ενδεχόμενο να υπάρξει «μόλυνση» των ευάλωτων οικονομιών της Ευρωζώνης από την ελληνική κριση.

Πτωτικά κινήθηκαν σήμερα και οι ασιατικές αγορές, με τον Nikkei να κλείνει στο -2,9%, ενώ υπό πίεση βρίσκονται και τα συμβόλαια των εμπορευμάτων, στον απόηχο της πτώσης του ευρώ.

Στο ταμπλό, απώλειες 6,55% σημειώνει η Deutsche Bank, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα το στέλεχος του διοικητικού της συμβουλίου, Ανσού Τζέιν, ερευνάται για ανακριβείς δηλώσεις ενεργειών στην αγορά του διατραπεζικού επιτοκίου.

Επίσης, η Novartis σημειώνει πτώση 2,9%, παρά το γεγονός ότι σχεδιάζει την εξαγορά της Spinifex Pharmaceuticals, η οποία ειδικεύεται σε σπάνιες ασθένειες.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία