BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Ο Ντράγκι κρατά το «κλειδί» για τράπεζες, ρευστότητα

Σταθερός αναμένεται να μείνει τη Δευτέρα ο ELA, σήμα από τους πολιτικούς περιμένει η ΕΚΤ.

Συνεδριάζει ξανά για τον ELA η EKT

1
0
Στα χέρια της ΕΚΤ που συνεδριάζει σήμερα, Δευτέρα 6 Ιουλίου βρίσκεται η επόμενη ημέρα των ελληνικών τραπεζών που βρίσκονται σε μεγάλη ανάγκη ρευστότητας ώστε να καλύψουν το κύμα αναλήψεων που βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες από τα ΑΤΜ.

Σύμφωνα με το Spiegel, που επικαλείται εσωτερικές πηγές της τράπεζας, η EKT θα διατηρήσει προσωρινά την έκτακτη βοήθεια στις ελληνικές τράπεζες και μετά το όχι στο δημοψήφισμα. Παρότι η απόφαση ακόμα δεν έχει ληφθεί, οι κεντρικοί τραπεζίτες θα κρατήσουν τη βοήθεια πιθανόν στο σημερινό επίπεδο, όπως είπαν πολλοί άνθρωποι που γνωρίζουν την κατάσταση την Κυριακή. Ο ELA για τις ελληνικές τράπεζες είναι στην ημερήσια διάταξη μιας τηλεδιάσκεψης του συμβουλίου της ΕΚΤ

Άτομο που γνωρίζει τη διαδικασία είπε, πριν ακόμα από την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ότι ακόμα κι ένα όχι δε θα έχει άμεσες συνέπειες για τη βοήθεια των τραπεζών. Μία ακόμα πηγή ανέφερε, ότι το δημοψήφισμα πιθανότατα δε θα φέρει απολύτως καμία αλλαγή.

Πάντως οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι σε λίγο το περιθώριο ρευστότητας που δίνει ο ELA θα εξαντληθεί. Αναμένεται έτσι ότι οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές και τις επόμενες μέρες.
Κάτι που θα μπορούσε ακόμα να συζητηθεί είναι το κούρεμα στις εγγυήσεις που πρέπει να καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες για τα δάνεια από τον ELA. Ένα τέτοιο βήμα θα μπορούσε να δείξει ότι η ΕΚΤ αντιδρά στη νέα κατάσταση, χωρίς όμως να σταματά τελείως την παροχή ρευστού στις τράπεζες.

Η κυβέρνηση αναμένει, εν τω μεταξύ, την απόφαση της ΕΚΤ προκειμένου να Ακδώσει νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Εκεί θα ορίζονται τα νέα χρονικά όρια της τραπεζικής αργίας με όλεςτις ενδείξεις να συνηγορούν ότι το ενδεχόμενο ανοίγματος των τραπεζών την Τρίτη 7 Ιανουαρίου είναι αδύνατο.

Μένει να φανεί αν στη νέα ΠΝΠ θα αλλάξει το όριο ανάληψης χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί, αν δεν έρθει βοήθεια από την ΕΚΤ, το όριο να μειωθεί από τα 60 ευρώ που είναι σήμερα ώστε να αντέξουν οι τράπεζες μέχρι να έρθει "σήμα" από τις συναντήσεις υπουργών Ευρωζώνης και ηγετών.


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία