BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Χαμηλές «πτήσεις» για τις μετοχές των τραπεζών

Πλήρης εικόνα αυτονόμησης των μετοχών πέραν του τραπεζικού κλάδου στη δεύτερη συνεδρίαση του υπό το καθεστώς των capital controls, φέρνοντας μία ομαλότητα στην εγχώρια αγορά. Επιπρόσθετα, καθώς η συνολική κεφαλαιοποίηση των τραπεζών συμπιέζεται, η βαρύτητα των αποτιμήσεων τους στο σύνολο της αγοράς βαίνει μειούμενη, επιβαρύνοντας έτσι λιγότερο την εικόνα της αγοράς.

Στο 7,2% έφτασε η ύφεση το τρίτο τρίμηνο του έτους

0
0

Ωστόσο, μεσοπρόθεσμα, καθώς πολλά αναμένεται να κριθούν από την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, η οποία χρονικά τοποθετείται μέχρι το τέλος του 2015, η μεταβλητότητα θα είναι παρούσα  και αναπόφευκτα θα επηρεάζει το σύνολο των ελληνικών μετοχών, έχοντας όλες τις υπόλοιπες παραμέτρους σταθερές.

Όπως και στη χτεσινή συνεδρίαση έτσι και την Τρίτη το κλείσιμο των τραπεζικών μετοχών, προμηνύει συνέχεια των πιέσεων και στην αυριανή συνεδρίαση, όμως οι ανεκτέλεστες εντολές πώλησης σε σχέση με χτες ήταν λιγότερες.

Στο limit down (-30%) και σε ιστορικά χαμηλά διαμορφώθηκαν τα κλεισίματα των τριών από τις τέσσερις "συστημικές" τράπεζες. Η Τρ. Πειραιώς έκλεισε στα 0,196 ευρώ με 62,19 εκατ. τεμάχια, η Eurobank στα 0,071 ευρώ με 80,33 εκατ. τεμάχια και η Alpha Bank στα 0,159 ευρώ με 49,88 εκατ. τεμάχια. Η  ΕΤΕ "γλίτωσε" το -30%, κλείνοντας 28,45% χαμηλότερα αν και ενδοσυνεδριακά προσπάθησε και για κάτι... καλύτερο, σημειώνοντας τοπικό υψηλό στα 0,663 ευρώ.

"Αλλόκοτη" ήταν η συμπεριφορά των τραπεζικών warrants, που έχουν καταστεί πλέον μέσο κερδοσκοπικών κινήσεων, καθώς ουδεμία συσχέτιση διακρίνεται με τις υποκείμενες τραπεζικές τους αξίες με τη μεταβλητότητα στο ζενίθ. Το ποσοστό της ημερήσιας διακύμανσης στο ΑΛΦΑΤΠ έφτασε στο 67,27%, στο ΕΤΕΤΠ  στο 78,43% και στο ΠΕΙΡΤΠ στο 90%!

Εικόνα "αμνησίας" της δραματικής κατάστασης της οικονομίας για το μεγαλύτερο μέρος των υπολοίπων κλάδων, με 60 μετοχές να κλείνουν θετικές έναντι 34 πτωτικών ενώ 147 παρέμειναν σταθερές.

Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, την πρώτη θέση των ημερήσιων αποδόσεων κατέλαβε η Lamda Development (+12,39%) κλείνοντας στα 3,9 ευρώ και ακολούθησαν ενδεικτικά οι Μέτκα (+11,94%), Folli Follie (+11,20%), Γεκτέρνα (+9,52%), ΕΧΑΕ (+9,30%), Αεροπορία Αιγαίου (+8,78%) και Τιτάνας (+8,25%). Υπενθυμίζεται ότι αύριο πιστώνεται στους δικαιούχους των μετόχων Τιτάνα,  0,15 ευρώ μέρισμα και 0,15 ευρώ επιστροφή κεφαλαίου, που βάσει της νέας πραγματικότητας για τους εγχώριους επενδυτές, αντιμετωπίζεται ως "νέο χρήμα" και έτσι θα μπορεί όποιος επιθυμεί να τοποθετηθεί εκ νέου σε εγχώριους τίτλους.

Στον αντίποδα κινήθηκε η μετοχή της Coca Cola κλείνοντας 0,63% χαμηλότερα στα 18,82 ευρώ ενώ ο ΟΤΕ παρέμεινε αμετάβλητος στο χθεσινό κλείσιμο των 7,28 ευρώ αν και ενδοσυνεδριακά δέχτηκε πιέσεις της τάξης του 4%.

Στη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση, ξεχώρισαν οι ΠΛΑΘ (+16,81%), ΤΡΑΣΤΟΡ (+13,82%) και Frigoglass (+10.78%) ενώ οι Attica Bank  και ΜΙΓ πιέστηκαν και σήμερα στα 0,036 και 0,077 ευρώ αντίστοιχα.

Αντίθετα με τους ελληνικούς  τραπεζικούς τίτλους κινήθηκε  η μετοχή της Τρ. Κύπρου κλείνοντας με κέρδη 3,19% στα 0,194 ευρώ.

Έντονη κινητικότητα στα παράγωγα με τα προθεσμιακά συμβόλαια των τραπεζών να έχουν τον πρώτο λόγο και με μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές τους έναντι των υποκείμενων αξιών.

Ο τζίρος της spot αγοράς διαμορφώθηκε τελικά στα χθεσινά επίπεδα των 64 εκατ. ευρώ, παρά τις αρχικές ενδείξεις ότι θα τα ξεπεράσει.

Πηγή: Capital

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία