BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Μαύρη Δευτέρα για τα χρηματιστήρια εν μέσω φόβων για τον κινεζικό γίγαντα

«Μαύρη Δευτέρα» με βαρύτατες απώλειες βίωσαν τα μεγάλα χρηματιστήρια και οι διεθνείς αγορές, μετά τη νέα καταβαράθρωση των αξιών στα χρηματιστήρια της Κίνας, η οποία αναζωπύρωσε τους φόβους για βαθιά αποδυνάμωση της δεύτερης μεγαλύτερης αγοράς στον πλανήτη.

Η αβεβαιότητα γύρω από το Εurogroup φέρνει απώλειες στο Χ.Α.

2
0

Με βουτιά 588 μονάδων, ήτοι 3,56%, έκλεισε ο δείκτης Dow Jones στη Νέα Υόρκη, ενώ λίγα λεπτά μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης η πτώση έφτασε τις 1.000 μονάδες. Η πορεία του δείκτη είχε μεγάλες διακυμάνσεις, με τις απώλειες να περιορίζονται σε κάποιο σημείο στις 200 μονάδες, προτού νέες πιέσεις προς το τέλος της συνεδρίασης οδηγήσουν τον δείκτη σε χαμηλό 18 μηνών.

Μεγάλες απώλειες καταγράφηκαν και στους δυο άλλους μεγάλους δείκτες των ΗΠΑ, τον S&P 500 και τον Nasdaq.

Η ελεύθερη πτώση του Dow Jones έρχεται ως συνέχεια μιας ιδιαίτερα κακής εβδομάδας για τον δείκτη, ο οποίος τις προηγούμενες μέρες έχασε πάνω από 10% σε σχέση με το πρόσφατο ανώτατο σημείο του.

Παραπλήσια εικόνα και στις ευρωπαϊκές αγορές, όπου παντού καταγράφηκαν μεγάλες πτώσεις, παρά το γεγονός ότι προς το τέλος των συνεδριάσεων φάνηκε να υπάρχει μια μικρή ανάκαμψη.

Στο -4,70% έκλεισε ο DAX στη Φρανκφούρτη, ενώ στο -5,35% βρίσκεται ο CAC 40 στο Παρίσι. Στο -4,67% έκλεισε ο FTSE 100 στο Λονδίνο.

Σε βαθιά αρνητικό έδαφος βρέθηκε και το Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 10,54%, και κάτω από τις 570 μονάδες. Αναιμικός ήταν ο όγκος των συναλλαγών, που μετά βίας ξεπέρασε τα 39 εκατομμύρια ευρώ.

Η αποκαρδιωτική εικόνα στις αμερικανικές αγορές έρχεται μετά τις τεράστιες πτώσεις που καταγράφηκαν το πρωί στις ασιατικές αγορές, με βασική αιχμή την Κίνα, όπου ο μεγάλος δείκτης της Σαγκάης (Shanghai Composite) έπεσε κατά 8,46%, έχοντας πλέον χάσει όλα τα κέρδη που είχε πετύχει από τις αρχές του έτους.

Το ίδιο το κρατικό πρακτορείο Xinhua κάνει λόγο για «Μαύρη Δευτέρα», με την κινεζική κυβέρνηση να επιλέγει αυτή τη φορά να μην παρέμβει ώστε να συγκρατήσει την αξία των μετοχών. Συνεπώς, ο δείκτης έπεσε πολύ κάτω από το κατώτατο όριο των 3.500 μονάδων που είχε θέσει ανεπίσημα το Πεκίνο και έφτασε ακόμα και στη ζώνη των 3.000 μονάδων, προτού τελικά ανακάμψει και κλείσει στις 3.210 μονάδες.

Η Κίνα αποτελεί το 15% της παγκόσμιας οικονομίας και συνεπώς η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας ίσως να έχει μεγάλες συνέπειες. Στις αρχές Αυγούστου, η κεντρική Λαϊκή Τράπεζα προχώρησε σε αλλεπάλληλες υποτιμήσεις του γουάν, προσπαθώντας να παρουσιάσει την κίνηση ως φιλική προς τις χρηματαγορές αλλά εγείροντας φόβους πως προσπαθεί κρυφά να ενισχύσει τις εξαγωγές μιας ασθμαίνουσας οικονομίας, που κινδυνεύει να χάσει ακόμα και το στόχο ανάπτυξης του 7%.

Όλα τα ασιατικά χρηματιστήρια έκλεισαν στο κόκκινο, με τον δείκτη Nikkei στο Τόκιο να πέφτει κατά 4,61%.

Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζεται και η μεγάλη πτώση στις τιμές του πετρελαίου, ενώ και οι πρώτες ύλες και τα μέταλλα υφίστανται μεγάλες πιέσεις.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία