BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Σκέψεις Ντράγκι για νέα μέτρα χαλάρωσης λόγω Κίνας

Προβληματισμό έχει προκαλέσει στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ ο νομισματικός πόλεμος που φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες με αποκορύφωμα τις πρόσφατες κινήσεις της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας.

Κατά 1.1 δισ. ευρώ αυξήθηκε ο ELA για τις τράπεζες

0
0

Τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων έχουν οδηγήσει σε διολίσθηση τις ισοτιμίες 19 νομισμάτων έναντι του ευρώ, οι επιπτώσεις της οποίας ισοδυναμούν με μια μικρή μεν αλλά σημαντική άνοδο επιτοκίων.

Στην ουσία δηλαδή έχει ακυρωθεί ένα μέρος από το πλεονέκτημα που εξασφαλίζει στην ευρωπαϊκή οικονομία το πρόγραμμα χαλάρωσης που βρίσκεται σε ισχύ εδώ και έξι μήνες και έχει κοστίσει στην ΕΚΤ μέχρι σήμερα 360 δισ. ευρώ σε αγορές τίτλων και επιτοκίων που δεν μπορούν να μειωθούν περαιτέρω.

Επιπλέον, η αναταραχή αυτή και η επιδείνωση των προσδοκιών για την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα έχουν οδηγήσει σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα τις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων – κυρίως της ενέργειας – με αρνητικά αποτελέσματα για την πολιτική ενίσχυσης του πληθωρισμού που επιδιώκει η ΕΚΤ, παρά τις διατηρούμενες προσδοκίες για την αύξηση των αμερικάνικων επιτοκίων.    

Στο πλαίσιο αυτό διατυπώνονται ήδη σκέψεις στο εκτελεστικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας για πρόσθετα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής της πολιτικής ώστε να πιεστεί προς τα κάτω το ενιαίο νόμισμα έναντι του δολαρίου.

Τα μέτρα αυτά βεβαίως δεν πρόκειται να ανακοινωθούν την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου οπότε και συνεδριάζει το Δ.Σ. της τράπεζας, ωστόσο οι αναλυτές εκτιμούν ότι μπορούν να δρομολογηθούν μέχρι το τέλος του έτους. Πιθανότατα θα έχουν τη μορφή της επέκτασης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης πέραν τις προγραμματισμένης ημερομηνίας του Σεπτεμβρίου 2016. Οικονομολόγοι της Barclays προβλέπουν την άσκηση ακόμη πιο χαλαρής νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ πριν από τα τέλη του έτους, καθώς ο πληθωρισμός δεν αναμένεται να ανακάμψει σημαντικά

Κατά τη συνέντευξη του Μάριο Ντράγκι πάντως την Πέμπτη δεν αναμένεται να υπάρξουν εκπλήξεις με την ΕΚΤ να κρατά σταθερά τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και αμετάβλητο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ύψους 1 τρισ. ευρώ.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο πρόεδρος της ΕΚΤ κατά πάσα πιθανότητα θα μειώσει τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό του δ' τριμήνου, κυρίως λόγω των χαμηλών τιμών στα εμπορεύματα, της επιβράδυνσης στο εμπόριο και μιας πτώσης στις μετοχές παγκοσμίως, μεταδίδει το Bloomberg.

Κανείς από τους 47 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg δεν προβλέπει αλλαγή στο επιτόκιο αναφοράς, το οποίο είναι τώρα 0,05%.

Σημειώνεται πως τον Ιούνιο οι αναλυτές εκτίμησαν ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα είναι το 2015 στο 0,3%, θα ανέβει στο 1,5% το 2016 και στο 1,8% το 2017.

«Περιμένουμε από τον Ντράγκι να είναι ο Ντράγκι (...) θα πει κάτι αρκετά καθησυχαστικό αλλά θα είναι λόγια, δεν θα είναι δράση», εκτίμησε ο Marchel Alexandrovich, ανώτατος οικονομολόγος περί ευρωπαϊκών ζητημάτων στην Jefferies International του Λονδίνου.

«Η στάση της ΕΚΤ θα είναι, αν υποθέσουμε ότι δεν θα εκραγεί η Κίνα, πως ο πληθωρισμός θα επανέλθει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια ανοδικά. Θα αναφέρει πως όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι», επεσήμανε.

(Με στοιχεία από capital.gr, Nαυτεμπορική)

 

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία