BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Συγχωνεύσεις ενόψει για τις συνεταιριστικές τράπεζες

Συγκέντρωση σε δύο ή τρία μεγάλα σχήματα το πρώτο βήμα στην ανακεφαλαιοποίηση.

Ξεκίνησε η υποβολή προτάσεων στο Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης Κρήτης

6
0

Τη δημιουργία δύο ή τριών μεγαλύτερων σχημάτων κάτω από την ομπρέλα των οποίων θα συγκεντρωθούν τα 10 εναπομείναντα συνεταιριστικά τραπεζικά σχήματα προβλέπει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, για να επιβιώσουν οι συνεταιριστικές τράπεζες που βρίσκονται σήμερα «εν ζωή» απαιτούνται συνολικά κεφάλαια τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ. Ποσό που θεωρείται από πολύ δύσκολο έως αδύνατο να συγκεντρωθεί μέσα από τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Στο πλαίσιο αυτό κρίνεται σκόπιμο να προηγηθούν οι συγχωνεύσεις των τραπεζών σε δύο και, στη συνέχεια, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητα να παράσχει κεφάλαια στο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) για την εξυγίανση και την κεφαλαιακή τους ενίσχυση.

Το συνολικό ενεργητικό των δέκα συνεταιριστικών τραπεζών ανέρχεται σήμερα στα 2,73 δις. ευρώ, ενώ διαθέτουν  127 καταστήματα και προσωπικό 909 ατόμων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2008 μέχρι σήμερα έξι συνεταιριστικές τράπεζες εξαφανίστηκαν από τον χάρτη λόγω προβληματικής λειτουργίας και ανεπάρκειας κεφαλαίων. Τελευταία περίπτωση ήταν αυτή της Πανελλήνιας Τράπεζας, η οποία κατέρρευσε λόγω προβλημάτων ρευστότητας και αδυναμίας να συγκεντρώσει κεφάλαια μέσω αύξησης κεφαλαίου, με αποτέλεσμα να διαχωριστεί σε  «καλή» και «κακή» και να πωληθεί στην Τράπεζα Πειραιώς. Στην Τράπεζα Πειραιώς είχαν περάσει έναντι 17 εκατ. ευρώ, περίπου 511 εκατ. ευρώ καταθέσεις και 100 εκατ. ευρώ δάνεια της Πανελλήνιας, ενώ άλλα περίπου 400 εκατ. ευρώ δάνεια τέθηκαν σε εκκαθάριση.

Πάντως, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνεταιριστικές τράπεζες στην κυβέρνηση φαίνεται να προκρίνουν την διατήρηση στη ζωή κάποιων εξ αυτών με τοπικό χαρακτήρα, ενδεχομένως με την προοπτική στο μέλλον ο θεσμός των να μπει σε νέα βάση, να εκσυγχρονιστεί με βάση τις διεθνείς πρακτικές, να εμπλουτισθεί και να παίξει ρόλο στη στήριξη της περιφερειακής οικονομίας.

(Με πληροφορίες από capital.gr)

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία