BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Παλεύει με αντίρροπες δυνάμεις ο Γενικός Δείκτης

Να αντισταθμίσει τις πιέσεις που δέχεται από τον τραπεζικό κλάδο προσπαθεί την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου η χρηματιστηριακή αγορά, καταγράφοντας οριακές διακυμάνσεις.

Ανεπάρκεια χρηματιστηριακών πληροφοριών και ισχυρός φόβος χρεωκοπίας στις ΗΠΑ

1
0

Έντονη νευρικότητα που αποτυπώνεται με εναλλαγές πρόσημου ήταν τα δύο χαρακτηριστικά των πρώτων συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με την αγορά να βρίσκεται εν μέσω αντίρροπων δυνάμεων και αναδιαρθρώσεων χαρτοφυλακίων, στις 14:04, ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε κατά 0,07% στις 642,87 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται στα 12,5 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει απώλειες 0,39% στις 190,46 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει πτώση 9,84% στις 63,37 μονάδες.

Η μετοχή της Εθνικής βρίσκεται για ακόμη μία ημέρα σε κλοιό πιέσεων, απόρροια όχι μόνο των όρων βάσει των οποίων έγινε η ανακεφαλαιοποίησή της, αλλά και του γεγονότος ότι αφαιρείται από τον δείκτη Stoxx 600, από την 21η Δεκεμβρίου.

Στο μεταξύ, οι συναλλαγές στο υπόλοιπο ταμπλό είναι σημαντικά περιορισμένες, στοιχείο που δείχνει ότι η αγορά τηρεί στάση αναμονής μπροστά στο νέο κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων που έχει ξεκινήσει αναφορικά με το δεύτερο πακέτο των προαπαιτουμένων.

Στο EuroWorking Group της Πέμπτης 26 Νοεμβρίου θα κατατεθεί η δεύτερη λίστα με τα προαπαιτούμενα, τα οποία εφόσον υλοποιηθούν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, οι θεσμοί θα επανέλθουν στην Αθήνα τον Ιανουάριο για τη διενέργεια του πρώτου ελέγχου επί του νέου προγράμματος. Το πακέτο περιλαμβάνει το ασφαλιστικό, κάποιες τροποποιήσεις στο φορολογικό και τη ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια».

Στο ταμπλό, αρνητικοί πρωταγωνιστές είναι οι μετοχές της Εθνικής, οι οποίες σημειώνουν απώλειες 13,08%, και της Alpha Bank, οι οποίες είναι στο -5,77% Απώλειες άνω του 1% σημειώνουν οι Βιοχαλκο,  ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή.

Στον αντίποδα, με σημαντικά κέρδη, της τάξεως του 2,44%, κινείται η Grivalia, ο ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ στο +1,75% και η Μυτιληναίος στο +1,67%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Jumbo,   Aegean,  Motor Oil, Folli Follie, Λάμδα και ΜΕΤΚΑ

Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης των τραπεζικών μετοχών και των warrants τους πριν την αναστολή για την υλοποίηση των reverse split, με τους traders να προχωρούν στις τελευταίες αναπροσαρμογές χαρτοφυλακίων. Η έναρξη διαπραγμάτευσης του συνόλου των νέων μετοχών των τραπεζών είναι η Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015, με τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης του κλάδου να μπαίνει στην τελική ευθεία.

Στο μεταξύ, ήδη έχει αρχίσει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του εννεάμηνου από αρκετές μετοχές, με την αγορά να βρίσκει πλέον καλούς λόγους για τοποθετήσεις ή ρευστοποιήσεις, με βάση τις προοπτικές που δείχνουν τα μεγέθη της κάθε εταιρείας. Σήμερα η  ΔΕΗ  ανακοίνωσε σημαντική συρρίκνωση των κερδών της, εξαιτίας των υψηλών προβλέψεων που υποχρεώθηκε να σχηματίσει λόγω των επισφαλειών.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία