BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Η πορεία της πρώτης αξιολόγησης στο Εurogroup

Το πρώτο σοβαρό μήνυμα για το περιεχόμενο των διαβουλεύσεων με το κουαρτέτο εκπέμπεται «κεντρικά» και καταγράφεται σε ρεπορτάζ του πρακτορείου ΜΝΙ, ενώ στο Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου, θα συζητηθεί η πορεία της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Δυσαρεστημένο το Eurogroup με τη συμφωνία για τη νέα ΚΑΠ

2
0

Στο ρεπορτάζ του πρακτορείου, που περιγράφει το Βήμα, κορυφαίος αξιωματούχος της ΕΕ κάνει τρεις πολύ συγκεκριμένες αναφορές:

- Πρώτον, η απόσταση είναι μεγάλη. «Υπάρχει ακόμη μεγάλο κενό ανάμεσα σε αυτά που ζητάμε και το τι έχει δώσει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τώρα» λέει χαρακτηριστικά.

- Δεύτερον, οι Θεσμοί δεν επιστρέφουν στην Αθήνα αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις.  Μάλιστα ο ίδιος λέει ότι το κουαρτέτο  δεν διατύπωσε συγκεκριμένες απαιτήσεις επειδή δεν υπήρχαν συγκεκριμένα στοιχεία.

- Τρίτον, «οι διαπραγματεύσεις μπορεί να κρατήσουν μήνες». Μάλιστα με τη φράση «δεν βλέπω πραγματικές χρηματοδοτικές ανάγκες για την Ελλάδα ως τον Ιούνιο» ο ίδιος αξιωματούχος αναφέρεται εμμέσως στον «χρηματοδοτικό γκρεμό» του Ιουλίου όταν η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει υποχρεώσεις 3,5 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων ομολόγων 2,3 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ.

Επομένως καθίσταται σαφές ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει τον Ιούνιο ώστε να υπάρχει χρόνος για να εκταμιευθούν οι δόσεις και να πληρωθούν οι ανάγκες του Ιουλίου ώστε να μην υπάρξει χρεοκοπία. Τα ομόλογα της ΕΚΤ ωριμάζουν στις 20 Ιουλίου.

Tην ανάγκη να ολοκληρωθεί σύντομα η διαδικασία της αξιολόγησης υπογράμμισε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, λέγοντας ότι με αυτό συμφωνεί και η ελληνική πλευρά.

Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι οι συζητήσεις των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα με τις ελληνικές αρχές «πήγαν πολύ καλά», αλλά παραμένουν «διαφορές» στο ασφαλιστικό, στα δημοσιονομικά στοιχεία του 2016 και των επόμενων ετών, στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και στο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.

Σε γενικές γραμμές χαρακτήρισε τα θέματα της πρώτης αξιολόγησης «σύνθετα», όχι μόνο από τεχνικής απόψεως, αλλά «ακόμη περισσότερο από πολιτικής», σημειώνοντας ωστόσο πως «όλοι ελπίζουν ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σχετικά σύντομα». Σημείωσε, πάντως, ότι «η ποιότητα της συμφωνίας υπερέχει της ταχύτητας επίτευξής της».

Όσον αφορά το Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης υπενθύμισε ότι για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση πρέπει να καταστεί λειτουργικό , κάτι το οποίο είναι ουσιώδες για αρκετά κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Σχετικά με το συνταξιοδοτικό, ο ίδιος παράγοντας της ευρωζώνης σημείωσε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στις συζητήσεις, καθώς όλοι αναγνωρίζουν ότι απαιτείται ένας συνδυασμός παραγόντων, όπως η ηλικία συνταξιοδότησης, τα ποσοστά αναπλήρωσης και η περίοδος καταβολής εισφορών. Τόνισε, επίσης, ότι στόχος είναι να φτιαχτεί ένα συνταξιοδοτικό σύστημα που θα είναι θετικό για τον επίσημο τομέα της οικονομίας.

Σχετικά με το ενδεχόμενο λήψης έκτακτων δημοσιονομικών μέτρων για το 2016, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης υπενθύμισε ότι είχε συμφωνηθεί πως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ, τα οποία όμως πρέπει να εξειδικευτούν. Όπως είπε, οι ελληνικές Αρχές και οι θεσμοί συμφώνησαν να εργαστούν πάνω στον προϋπολογισμό του 2016.

Σχετικά με την πολιτικοποίηση του δημόσιου τομέα, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης σχολίασε ότι κάποια «βασικά υπουργεία» στην Ελλάδα φαίνεται ότι δεν έχουν λάβει σοβαρά τις αποφάσεις του Ιουλίου.

Καταλήγοντας, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι δεν έχει προσδιοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων των δανειστών στην Ελλάδα, τονίζοντας όμως ότι ο μεγάλος όγκος των τεχνικών διαβουλεύσεων έχει ολοκληρωθεί και ότι το βασικό στην παρούσα φάση είναι η λήψη αποφάσεων.

 «Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό και τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση, στο βαθμό που αποτελούν κομμάτι της πρώτης αξιολόγησης. Οι θεσμοί εξακολουθούν να βρίσκονται σε συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές αναφορικά με το ακριβές περιεχόμενο των εν λόγω μέτρων. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μπορεί μια χρηματική δόση να διατεθεί προς εκταμίευση από την Ελλάδα», δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ στο ολλανδικό κοινοβούλιο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία