BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Δεν υπάρχει ενδεχόμενο να συνεχίσουμε χωρίς το ΔΝΤ, λέει ο Ντάισελμπλούμ

Η εκταμίευση της δόσης είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί τις προσεχείς εβδομάδες, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ προσερχόμενος την Τρίτη 24 Μαΐου στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Δεν υπάρχει ενδεχόμενο να συνεχίσουμε χωρίς το ΔΝΤ, λέει ο Ντάισελμπλούμ

0
0

Δήλωσε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο να συνεχίσουμε χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Υπάρχει ανάγκη να έλθουμε πιο κοντά στο ΔΝΤ.

Σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης αποτελεί το σημερινό Eurogroup, σύμφωνα με τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις κατά την είσοδό του στο Eurogroup.

«Ελπίζουμε ότι θα φτάσουμε σε συμφωνία επί της αρχής», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής και πρόσθεσε ότι για να αποδεσμευτεί η επόμενη δόση των δανείων πρέπει να ικανοποιηθούν ορισμένες προϋποθέσεις που αφορούν στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων που ψηφίστηκαν από τη Βουλή των Ελλήνων προ ολίγων ημερών. Όπως είπε, τα μέτρα που ψηφίστηκαν από τη Βουλή των Ελλήνων θα αξιολογηθούν πλήρως από τους θεσμούς.

Όσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ο Β. Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι υπάρχει βούληση να δουλέψουμε πολύ εποικοδομητικά και να αξιολογήσουμε την «πλήρη εμπλοκή» του Ταμείου.

Όσον αφορά τα μέτρα για το χρέος, ο Β. Ντομπρόβσκις υπενθύμισε ότι αφορούν την ρύθμισή του σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο και υπό προϋποθέσεις τις οποίες θέτουν οι πιστωτές της ευρωζώνης. Καταλήγοντας, υπενθύμισε ότι αποκλείεται το ονομαστικό κούρεμα και ότι οι όποιες αποφάσεις πρέπει να είναι συμβατές με το νομικό πλαίσιο του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Με την απόσταση να παραμένει μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ευρωζώνης στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, πραγματοποιείται την Τρίτη, η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Σε συνέχεια της μαραθώνιας συνεδρίασης του EuroWorking Group, το οποίο συνεδρίαζε μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας, παράγοντας της ευρωζώνης ανέφερε πως μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με το ΔΝΤ, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι στο Eurogroup θα καταστεί δυνατή. O ίδιος άφησε να εννοηθεί πως οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σ' ένα προσχέδιο συμφωνίας για το χρέος το οποίο, όμως, δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου, τονίζοντας μάλιστα πως «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα».

Αναφορικά με το κλείσιμο της αξιολόγησης και τη δόση, η Κομισιόν υπέβαλε στο EWG την έκθεση συμμόρφωσης και πρότεινε την εκταμίευση 11 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

Από το ποσό αυτό, τα 7,2 δισ. ευρώ αφορούν την εξυπηρέτηση του χρέους και 3,8 δισ. ευρώ την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Ωστόσο, το τελικό ποσό που θα εκταμιευθεί αναμένεται να κινηθεί στα 10 δισ. ευρώ, σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης, ο οποίος έκανε την παραπάνω εκτίμηση λαμβάνοντας υπ' όψιν τη συζήτηση που ακολούθησε στη συνεδρίαση του ΕWG.

Πάντως, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα, μετά και την τελική επαλήθευση της υλοποίησης των συμφωνηθέντων και το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία