BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Έκτακτα σχέδια θέτουν σε εφαρμογή κεντρικές τράπεζες μετά το Brexit

Στη διεξαγωγή έκτακτης συνεδρίασης του διοικητικού της συμβουλίου αναμένεται να προχωρήσει τις επόμενες ώρες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση μετά την επικράτηση του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα.

Έκτακτα σχέδια θέτουν σε εφαρμογή κεντρικές τράπεζες μετά το Brexit

0
0

Η συνεδρίαση, η οποία δεν έχει επιβεβαιωθεί προς το παρόν, αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή το έκτακτο σχέδιο της Φρανκφούρτης για τον καθησυχασμό των αγορών και τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Οκτώ χρόνια μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, η αναταραχή λόγω Brexit είναι πολύ πιθανό να πυροδοτήσει νέο «κύμα» νομισματικής πολιτικής, ακόμα και στην ίδια τη Βρετανία.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επιφέρει την σταθερότητα στις αγορές κι ότι θα συντονιστεί με το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών και τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιαπωνίας, Χαρουχίκο Κουρόντα και ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, Τάρο Άσο, υπογράμμισαν ότι οι κεντρικές τράπεζες των έξι μεγαλύτερων ανεπτυγμένων χωρών έχουν «γραμμές» ανταλλαγής συναλλάγματος για την επαναφορά της ομαλότητας στις αγορές και την επιστροφή της ρευστότητας που αυτή τη στιγμή χάνεται ραγδαία.

Αυτές οι «γραμμές» σχεδιάστηκαν κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης μεταξύ της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ, της Ευρωζώνης, της Βρετανίας, της Ελβετίας και του Καναδά, και μονιμοποιήθηκαν το 2013.

Τα swaps πιθανότατα θα ενεργοποιηθούν τουλάχιστον στο Λονδίνο, τονίζει ο Krishna Guha, αντιπρόεδρος της Evercore ISI στην Ουάσινγκτον που προηγουμένως δούλευε στην Fed.

«Αν και θα υπάρξει μια ανακοίνωση του G7 και μια συντονισμένη παρέμβαση στις αγορές συναλλάγματος εφόσον αυτές γίνουν δυσλειτουργικές, ο πήχης για τέτοιου είδους παρέμβαση είναι πολύ υψηλός και σίγουρα θα δούμε μονομερείς ενέργειες» σχολιάζει.

Ήδη, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Νότιος Κορέα και η Ινδία έχουν παρέμβει στις αγορές σε μια προσπάθεια να ομαλοποιήσουν το trading στην αγορά συναλλάγματος, ενώ αναλυτές λένε ότι η Δανία πιθανότατα έκανε το ίδιο. Οι εκτιμήσεις λένε ότι και η Σιγκαπούρη είναι έτοιμη να παρέμβει.

Η Κένυα ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να ανακόψει την μεταβλητότητα, ενώ η Ταϊλάνδη ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας είναι πιθανό να αντιδράσει, είτε μέσω παρέμβασης για να ανεβάσει το νόμισμά της ή με μείωση των ορίων αποθεματικών των τραπεζών.

Όσον αφορά τη Fed, «η κεντρική τράπεζα περιμένει να δει τον αντίκτυπο από την ψήφο υπερ του Brexit, πριν εξετάσει την νομισματική της πολιτική, ωστόσο, μια αύξηση τον Ιούλιο μοιάζει απίθανη αυτή τη στιγμή. Το δολάριο θα συνεχίσει να ενισχύεται» τονίζει ο Mansoor Mohi-uddin, αναλυτής στην Royal Bank of Scotland Group.

 

 

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία