BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

«Εθνική αλυσίδα αξίας», το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο της Εθνικής

H νέα πρωτοβουλία «Εθνική Αλυσίδα Αξίας», που σε πρώτη φάση προσφέρεται σε επιχειρήσεις οι οποίες συμμετέχουν ή θα συμμετάσχουν σε εφοδιαστικές αλυσίδες στον κλάδο της ναυτιλίας, παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποίησε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας.

Επιμένει η Εθνική στο φλερτ με τη συμβολαιακή

0
0

«Σ’ αυτό το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, «κλειδί» για τη βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, κυρίως δε των μικρομεσαίων, είναι η είσοδος και η συμμετοχή τους σε τέτοιες παγκόσμιες αλυσίδες αξίας», ανέφερε στην τοποθέτησή της η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη.

«Κάτι τέτοιο», πρόσθεσε, «όταν γίνεται με οργανωμένο τρόπο επιτρέπει τη διεύρυνση των εξαγωγών τους, την εξασφάλιση ρευστότητας, την απόκτηση τεχνογνωσίας, καθώς και την υιοθέτηση σύγχρονων προτύπων οργάνωσης και πιστοποίησης, που αναβαθμίζουν συνολικά τη λειτουργία των επιχειρήσεων και διευρύνουν τις αγορές τους». Υπό αυτή την προοπτική, η ελληνική βιομηχανία ναυτιλιακού εξοπλισμού δείχνει να είναι σε προνομιακή θέση για να συμμετέχει στις διεθνείς ναυτιλιακές αλυσίδες αξίας, παρουσιάζοντας ανταγωνιστικά προϊόντα που θα της επιτρέψουν να αξιοποιήσει την υψηλή επιρροή των Ελλήνων πλοιοκτητών στον κλάδο, σημειώνεται στην έκθεση.

«Αν και η Ελλάδα ξεκινά να αναπτύσσει προϊόντα υψηλής τεχνολογίας (όπως συστήματα διαχείρισης θαλάσσιου έρματος, τεχνολογικές λύσεις προστασίας επιφανειών και ναυτιλιακές εφαρμογές πληροφορικής για διαχείριση στόλου και πλοήγηση), η παρουσιαζόμενη ευκαιρία φαίνεται να παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτη, καθώς η ελληνική παραγωγή προϊόντων ναυτιλιακού εξοπλισμού βρίσκεται κοντά στα 150 εκατ. (καλύπτοντας περίπου το 0,1% της παγκόσμιας παραγωγής)», υπογραμμίζεται.

Ενώ η ελληνική βιομηχανία ναυτιλιακού εξοπλισμού επιδεικνύει σημάδια δυναμισμού, αρκετές παράμετροι που προσδιορίζουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων του κλάδου παραμένουν σε επίπεδα χαμηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Βάσει οικονομετρικού υποδείγματος της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της ΕΤΕ, οι αδύναμοι κρίκοι της Ελλάδας φαίνεται να είναι: πρώτον η χαμηλή καινοτομική δραστηριότητα (με τις δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη να καλύπτουν το 2,5% των πωλήσεων των ελληνικών εταιρειών έναντι 5% κ.μ.ο. στην Ε.Ε.) και δεύτερον η περιορισμένη ανάπτυξη συνεργατικών σχηματισμών στο ναυτιλιακό πλέγμα.

Σε περίπτωση υλοποίησης των παραπάνω συνθηκών, πέρα από το άμεσο όφελος στη βιομηχανία ναυτιλιακού εξοπλισμού, το σημαντικότερο όφελος για την ελληνική οικονομία αναμένεται να προκύψει από την είσοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αλυσίδες αξίας υψηλής τεχνολογίας και τη διάχυση τεχνολογίας στην ευρύτερη ελληνική βιομηχανία.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία