BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Χείρα βοηθείας από την Γέλεν περιμένει ο Ντράγκι

Καθώς ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi διερωτάται πώς θα διατηρήσει σε ισχύ το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, μία χείρα βοηθείας από την επικεφαλής της Federal Reserve Janet Yellen θα ήταν ευπρόσδεκτη, γράφει το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg.

Πιθανή παρέμβαση ΕΚΤ λόγω βουτιάς πετρελαίου

0
0

Η πρόεδρος της Fed, θα οδηγήσει τους αξιωματούχους της τράπεζας σε αποφάσεις αναφορικά με τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα, κάτι το οποίο έχει αντίκτυπο και στο σχέδιο της ΕΚΤ να διασφαλίσει το πρόγραμμα χαλάρωσης, με το να διαθέτει αρκετά assets για να αγοράσει. Ακόμα και αν οι αξιωματούχοι της Fed δεν αποφασίσουν να αυξήσουν τα επιτόκια αμέσως, οποιοδήποτε σημάδι ότι είναι έτοιμοι για να προχωρήσουν σε μία τέτοια κίνηση φέτος θα μπορούσε να ενισχύσει τις αποδόσεις ομολόγων παγκοσμίως –και κάτι τέτοιο θα ήταν δώρο για την ΕΚΤ.

Ο στόχος του Draghi να ξοδέψει 1,7 τρισ. ευρώ στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έως τον Μάρτιο του 2017, αλλά και αργότερα εάν θέλει να «ζωηρέψει» τον πληθωρισμό, αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα: οι αποδόσεις ομολόγων της ευρωζώνης είναι τόσο χαμηλές που ένα σημαντικό μερίδιο χρέους είναι ακατάλληλο για αγορά με βάση τους όρους της ΕΚΤ. Ακόμα και αν οι κινήσεις της Fed αλλάξουν λίγο τις αποδόσεις των ομολόγων, αυτό θα «αγοράσει» λίγο χρόνο για το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ μέχρι να δρομολογήσει τις επόμενες κινήσεις όσον αφορά το πρόγραμμα χαλάρωσης.

«Μία αύξηση των επιτοκίων θα ήταν μία έκφραση εμπιστοσύνης» τόνισε ο Stefan Schneider, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank. «Μία μικρή αύξηση στις αποδόσεις ομολόγων στις ΗΠΑ θα είχε αντίκτυπο στην αγορά ομολόγων στην Ευρώπη. Θα μπορούσε να διευρύνει τη δεξαμενή αγοράς assets».

Πηγή: capital.gr

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία