BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Το ευρώ κινδυνεύει προειδοποιεί ομάδα ακαδημαϊκών

Το ευρώ κινδυνεύει σοβαρά να μην επιβιώσει από την επόμενη μεγάλη κρίση που θα ξεσπάσει οδηγώντας σε διάλυση της ευρωζώνης και για τον λόγο αυτό οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις οφείλουν να λάβουν μέτρα για την ενίσχυσή του, προειδοποιούν αναλυτές.

«To ευρώ, ρίζα των περισσότερων κακών για την Ευρώπη»

0
0

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει ομάδα ακαδημαϊκών και πρώην πολιτικών από όλη την Ευρώπη, που χτυπά το καμπανάκι λέγοντας ότι οι κυβερνήσεις δεν έχουν άλλα περιθώρια καθυστέρησης για τη λήψη τουλάχιστον τριών βασικών μέτρων ενίσχυσης του ενιαίου νομίσματος – ειδικά μετά το Brexit. Τα συμπεράσματα αυτά καταγράφηκαν σε έκθεση 38 σελίδων που συντάχθηκε από το Ινστιτούτο Ντελόρ, που φέρει το όνομα ενός από τους αρχιτέκτονες του ευρώ.

Ειδικότερα όπως αναφέρει το Reuters προτείνονται τρία στάδια ενίσχυσης του ενιαίου νομίσματος. Το πρώτο στάδιο είναι να ενισχυθούν ο μηχανισμός παροχής βοήθειας της ευρωζώνης, ο ESM, και η τραπεζική ένωση και να βελτιωθεί ο συντονισμός στη λήψη αποφάσεων για την εφαρμογή οικονομικών πολιτικών με τρόπο ώστε να μην απαιτούνται αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες. Σε δεύτερο στάδιο μπορεί να ακολουθήσει συμφωνία μεταξύ των βόρειων και των νότιων χωρών της Ευρώπης για να υιοθετηθούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να γίνουν επενδύσεις. Το τρίτο στάδιο αφορά τη μεγαλύτερη ενοποίηση της ευρωζώνης με κοινή ανάληψη χρέους και κοινή εθνική κυριαρχία.

Την έκθεση συνέταξαν ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας Χένρικ Εντερλάιν και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα, που είναι μέλη του Ινστιτούτου Ντελόρ, σε συνεργασία με το Ιδρυμα Μπέρτελσμαν.

Όλοι αυτοί συνεργάστηκαν με το πρώην μέλος του Συμβουλίου της ΕΚΤ Γεργκ Ασμουσεν, την πρώην οικονομικό σύμβουλο του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ Λορένς Μπουν, τον πρώην επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Πασκάλ Λαμί και τον Φιλίπ Μέισταντ που είναι πρώην υπουργός Οικονομικών του Βελγίου.

Η έκθεση με τον τίτλο «Επιδιόρθωση και προετοιμασία – Η ανάπτυξη και το ευρώ μετά το Brexit» δημοσιοποιείται σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία το Brexit δείχνει πόσο πολλές αντιδράσεις εκδηλώνονται απέναντι στην Ευρώπη ύστερα από χρόνια οικονομικής κρίσης, που έχει εκτοξεύσει στα ύψη την ανεργία και έχει οδηγήσει σε ενίσχυση των λαϊκιστικών κομμάτων.

Πηγή: Τα Νέα

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία