BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Oι μετανάστες τονώνουν τις οικονομίες και τους πληθυσμούς που γερνούν

Η μετανάστευση τονώνει τις οικονομίες αλλά μπορεί να προκαλέσει κοινωνικές εντάσεις και ανησυχίες για την ασφάλεια, τόνισε σε έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε μια περίοδο κατά την οποία τα υψηλά επίπεδα της μετανάστευσης έχουν εξελιχθεί σε επίμαχο θέμα σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες.

Εισήγηση ΔΝΤ για ελάφρυνση χρέους πριν τη λήξη του προγράμματος

4
0

Μια άνοδος της τάξης της μιας ποσοστιαίας μονάδας στο μερίδιο των μεταναστών στον πληθυσμό των ενηλίκων, μπορεί να αυξήσει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των χωρών υποδοχής κατά περίπου 2% μακροπρόθεσμα, υπογράμμισε το Ταμείο.

Η αναλογία υπαινίσσεται ότι τόσο οι πολίτες όσο και νεοαφιχθέντες κερδίζουν από τη μετανάστευση, διότι, μακροπρόθεσμα, ενισχύει την παραγωγικότητα της εργασίας που με την σειρά της αυξάνει τα επίπεδα των εισοδημάτων, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

«Αν και οι μετανάστες με πολλές δεξιότητες συνδράμουν θετικά στις οικονομίες υποδοχής, οι μετανάστες με λίγες δεξιότητες επίσης βοηθούν να αυξηθεί η ανάπτυξη της παραγωγικότητας, για παράδειγμα με το να επιτρέπουν σε ντόπιες γυναίκες με πολλές δεξιότητες να επιστρέψουν ή να περνούν περισσότερο χρόνο στη δουλειά», αναφέρει η έκθεση που δημοσίευσε το Ταμείο την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου.

«Η μετανάστευση μπορεί επίσης να προσφέρει οικονομικά οφέλη σε όρους υψηλότερης ανάπτυξης και παραγωγικότητας. Επιπρόσθετα, οι μετανάστες –ιδιαίτερα όσοι είναι σε ηλικία κατάλληλη για εργασία- μπορούν να προσφέρουν μια ανακούφιση στον πληθυσμό που γερνά», προσθέτει.

Όπως μεταδίδει το CNBC, το ΔΝΤ τόνισε ότι μέτρα όπως η βελτίωση της πρόσβασης των μεταναστών στην εκπαίδευση και η στήριξη των επιχειρήσεών τους, θα τους βοηθούσαν να εξασφαλίσουν και να διατηρήσουν θέσεις εργασίας στις χώρες υποδοχής. Μόλις αρχίσουν να απασχολούνται, θα πληρώνουν φόρους που θα καλύψουν τα βραχυπρόθεσμα κόστη των μέτρων δημοσιονομικής στήριξης.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η μετανάστευση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα για τις χώρες προέλευσης. «Η αποχώρηση των νέων και των μορφωμένων σε αναζήτηση καλύτερων οικονομικών ευκαιριών, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Η απώλεια ανθρώπινου κεφαλαίου μεταφράζεται σε χαμηλότερη παραγωγικότητα, επιδείνωση της σύνθεσης των δεξιοτήτων και περιορισμένα φορολογικά έσοδα», σημείωσε.

Πηγή: euro2day.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία