BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Δεν βλέπουν συμφωνία στο Eurogroup Ευρωπαίοι αξιωματούχοι

Χαμηλώνει ο πήχης των προσδοκιών ενόψει του Eurogroup τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, με ανώτερο Ευρωπαίο αξιωματούχο να αναγνωρίζει πως παραμένουν ανοικτά σειρά από θέματα και ακόμη δεν βρισκόμαστε σε συμφωνία.

Δεν βλέπουν συμφωνία στο Eurogroup Ευρωπαίοι αξιωματούχοι

5
0

Ο ίδιος ξεκαθάριζε πως για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, θα πρέπει να υπάρχει και σύμφωνη γνώμη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Θεωρεί, ωστόσο, ρεαλιστικό να υπάρξει τελικά, πριν από το τέλος του έτους, συνολική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Ε.Ε. και ΔΝΤ για τη δεύτερη αξιολόγηση, το θέμα του χρέους, αλλά και τη συμμετοχή του ΔΝΤ, εφόσον υπάρχει βούληση από όλους.

Πρέπει να σημειωθεί πως στο Eurogroup τη Δευτέρα δεν θα παρευρεθεί η Κρ. Λαγκάρντ, με τον ίδιο αξιωματούχο να μην αποκλείει και νέα συνεδρίαση του Eurogroup, τον Δεκέμβριο, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Το σενάριο αυτό φαίνεται να κερδίζει έδαφος.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος έκανε χθες λόγο για σημαντική πρόοδο, το τελευταίο διάστημα, στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα, για να προσθέσει όμως πως «ακόμη δεν βρισκόμαστε σε συμφωνία, καθώς υπάρχουν μια σειρά από θέματα ανοικτά».

Εκτίμησε πως οι διαφορές είναι μικρές ως προς το δημοσιονομικό για το 2018, ενώ για το αγκάθι του εργασιακού εξέφρασε την άποψη ότι το ζήτημα δεν θα λυθεί σε τεχνικό, αλλά σε ανώτερο επίπεδο. Όπως υποστήριξε, εάν παραμείνει μόνο ένα θέμα ανοιχτό ως τη Δευτέρα, που είναι «πολιτικά ευαίσθητο», θα συζητηθεί στο Eurogroup. «Δεν βλέπω κάποιο μεγάλο πρόβλημα εκεί και είμαι αισιόδοξος ότι αν το θέλουν όλοι, θα είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση εντός του 2016», εκτίμησε.

Ο ίδιος πάντως ξεκαθάρισε πως «είναι λογικό πως χρειάζεται το ΔΝΤ για την τεχνική συμφωνία (staff level agreement) καθώς όλοι πρέπει να είναι στην ίδια σελίδα», θέμα που βρίσκεται στο επίκεντρο των δυσκολιών, οι οποίες χαρακτηρίζουν την επίτευξη συμφωνίας, με δεδομένη την απαίτηση του ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα, εάν η Ευρωζώνη επιμείνει σε μη ρεαλιστικούς στόχους.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ πρέπει να τηρηθεί στη βάση της συμφωνίας: «Είπαμε ότι πρέπει να είναι ένα μεσοπρόθεσμο διάστημα (η διατήρηση του), άρα όχι ένα με δύο χρόνια, διότι αυτό είναι βραχυπρόθεσμο και όχι 20 ? 30 χρόνια καθώς αυτό είναι μακροπρόθεσμο. Θα δούμε», δήλωσε. Πρόσθεσε πως το Eurogroup θα συζητήσει μόνο τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, που θα εφαρμοστούν έως το 2018 και όχι τα μεσομακροπρόθεσμα τα οποία θα εξεταστούν αργότερα, αφού, ούτως ή άλλως, θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος. Επίσης, υπενθύμισε ότι για την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA) χρειάζεται το Staff Level Agreement, γιατί μόνο τότε θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία των δημοσιονομικών στοιχείων.

Σχετικά με το εάν θα μπορέσει να υπάρξει νέα συνεδρίαση του Eurogroup μέσα στον Δεκέμβριο, εάν δεν προκύψει συμφωνία τη Δευτέρα, ο αξιωματούχος είπε πως δεν υπάρχει κάτι προγραμματισμένο, αλλά η Ευρωζώνη παραμένει πάντα ευέλικτη σε τέτοια ζητήματα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία