BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Oι αγορές άρχισαν να μαθαίνουν από... πολιτικά σοκ

Φαίνεται ότι οι αγορές άρχισαν να μαθαίνουν από... πολιτικά σοκ, καθώς μετά τις αναταράξεις του Brexit στη Βρετανία και της επικράτησης του Τραμπ στις ΗΠΑ, οι επενδυτές πήραν το μάθημά τους κι έμειναν ψύχραιμοι στο «αντί-ευρωπαϊκό» αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Oι αγορές άρχισαν να μαθαίνουν από... πολιτικά σοκ

0
0

Το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό 20 μηνών, ωστόσο αργότερα μάζεψε τις απώλειες, ενώ το άλμα που σημείωσαν τα ασφαλή assets. Σε αντίθεση με το βρετανικό δημοψήφισμα και την ψήφο στις ΗΠΑ, οπότε και οι επενδυτές και οι στοιχηματικές ήταν βέβαιοι αφενός για το Bremain αφετέρου για τη νίκη της Χίλαρι,αυτή τη φορά οι traders δεν είχαν τέτοιες αυταπάτες και αυτό φαίνεται. Οι δείκτες της μεταβλητότητας των αγορών υποχωρούν,όπως ακριβώς και τα στοιχήματα για τις μελλοντικές διακυμάνσεις του ευρώ.

«Αυτή ήταν και η πρώτη φορά που οι δημοσκοπήσεις βγήκαν σωστές φέτος», αναφέρει ο Ken Peng, στρατηγικός αναλυτής της Citi Private Bank στο Χονγκ Κονγκ.

«Οι αγορές – κυρίως οι θεσμοί όπως οι τράπεζες – ήταν όλες έτοιμες και προετοιμασμένες γι' αυτό. Αυτό δεν θα αποτελέσει μεγάλη αναστάτωση στις χρηματαγορές», συμπληρώνει ο ίδιος.

Το ευρώ είναι μεν πιο αδύναμο σε σχέση με άλλα βασικά νομίσματα, ωστόσο τα στοιχήματα για περαιτέρω πτώση του αντιστρέφονται. Μι ανάλογη αίσθηση ανακούφισης υπάρχει και στις μετοχές, μετά την πτώση τους σε Ιαπωνία και Αυστραλία, με πιέσεις από τον τραπεζικό κλάδο.

Ένας δείκτης 10ήμερης μεταβλητότητας του MSCI All Country World Index υποχώρησε ξανά κοντά στα χαμηλά Αυγούστου. Ο δείκτης μεταβλητότητας του Euro Stoxx 50 υποχώρησε 14% σήμερα, και κατευθύνεται προς το χαμηλότερο επίπεδο κλεισίματος μέσα σε έναν μήνα. Αντίστοιχα, ο δείκτης μέσης μεταβλητότητας του Nikkei υποχώρησε 7,6%.

«Είτε οι αγορές γίνονται αναίσθητες στο πολιτικό ρίσκο ή αποκτούν την άποψη ότι το ιταλικό θέμα θα έχει βραδυφλεγείς συνέπειες», αναφέρει η επικεφαλής ερευνών της χρηματιστηριακής City Index στο Λονδίνο, Kathleen Brooks. «Ενώ οι αγορές αναμένεται να συνεχίσουν με νευρικότητα, δεν έπεσαν από το γκρεμό μέχρι στιγμής», καταλήγει.

Φαίνεται ότι οι αγορές άρχισαν να μαθαίνουν από... πολιτικά σοκ, καθώς μετά τις αναταράξεις του Brexit στη Βρετανία και της επικράτησης του Τραμπ στις ΗΠΑ, οι επενδυτές έμαθαν το μάθημά τους κι έμειναν ψύχραιμοι στο «αντί-ευρωπαϊκό» αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος.

Πηγή: newmoney.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία