BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Πιέσεις προς Τραμπ για αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα

Αμερικανός βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος κατέθεσε νομοσχέδιο, με το οποίο ζητά από την κυβέρνηση Τραμπ να αντιταχθεί σε κάθε περαιτέρω συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

Πρότυπο για τις χώρες του μνημονίου η Iσλανδία, σύμφωνα με το ΔΝΤ

3
0

Το νομοσχέδιο κατέθεσε ο Μπιλ Χουιζένγκα, συντηρητικός από το Μίσιγκαν, ο οποίος εξέλεγη για πρώτη φορά στο Κογκρέσο το 2011 με τη στήριξη του υπερσυντηρητικού Tea Party.

Όπως αναφέρουν το δημοσίευμα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο Ταμείο οφείλει να καταψηφίσει πρόταση για νέα δάνεια, εάν η αποδέκτρια χώρα λαμβάνει ακόμα μεγαλύτερη στήριξη από άλλον οργανισμό, στον οποίο η Ουάσιγκτον δεν είναι μέλος. Το μεγαλύτερο μέρος των δανείων στήριξης προς την Ελλάδα προέρχεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Εάν η αμερικανική αντίσταση δεν κατορθώσει να εμποδίσει την παροχή βοήθειας προς μια τέτοια χώρα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα αρνηθεί να αυξήσουν τη χρηματοδότηση που προσφέρει στο ΔΝΤ, έως ότου η χώρα εξοφλήσει κάθε δόση στήριξης που εγκρίθηκε ή αποταμιεύτηκε κατά τους προηγούμενους 24 μήνες.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης καταψήφιση κάθε νέου προγράμματος στήριξης, εφόσον το Ταμείο κρίνει ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα, όπως ακριβώς συμβαίνει σήμερα.

Η εν λόγω προϋπόθεση μπορεί να παρακαμφθεί με προσωπική, έγγραφη παρέμβαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με την οποία θα εξηγεί στο Κογκρέσο ότι ο νέος δανεισμός πρέπει να εγκριθεί επειδή συντρέχουν λόγοι εθνικού συμφέροντος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ελέγχουν το 16,53% των ψήφων στο Διοικητικό Συμβούλιο. Οι Ευρωπαίοι, αθροιστικά, ελέγχουν περίπου το 35%.

Το νομοσχέδιο Χάιζενγκα έρχεται στον απόηχο των προτάσεων του Λευκού Οίκου για τον προϋπολογισμό, που προβλέπουν περικοπή της αμερικανικής χρηματοδότησης για διεθνείς αναπτυξιακούς οργανισμούς κατά 650 δισ. δολάρια τα επόμενα τρία χρόνια. Ανάμεσα στα «θύματα» των προτεινόμενων περικοπών συγκαταλέγεται η Παγκόσμια Τράπεζα, αδελφός οργανισμός του ΔΝΤ.

Πηγή: in.gr, AΠΕ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία