BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Περικοπές σε αφορολόγητο-συντάξεις φέρνουν τα μέτρα 3,6 δις

Προ των πυλών βρίσκονται πλέον τα σκληρά μέτρα 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση βλέπει άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Περικοπές σε αφορολόγητο-συντάξεις φέρνουν τα μέτρα 3,6 δις

4
0

Τα μέτρα, όπως γράφουν Τα Νέα,  τα οποία φέρνουν σε πρώτο πλάνο το νέο μαχαίρι σε αφορολόγητο και συντάξεις «σφράγισε» με ομιλία του σε συνέδριο του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, βάζοντας απέναντί τους τα περιβόητα αντίμετρα αναπτυξιακού χαρακτήρα, όπως είπε, επίσης 2% του ΑΕΠ. Το πρόβλημα είναι ότι ενώ τα μέτρα θα εφαρμοστούν βρέξει, χιονίσει, η ενεργοποίηση των αντιμέτρων θα γίνει μόνο εφόσον υπάρξει υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, την οποία η κυβέρνηση θεωρεί δεδομένη, αλλά κυρίως το ΔΝΤ δεν συμμερίζεται αυτή την αισιοδοξία.

Με βαρύ τίμημα για την ελληνική οικονομία που θα πληρωθεί το 2019 φέρεται να κλείνει η συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές σε ότι αφορά τα μέτρα που θα διασφαλίσουν τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% και θα επιτρέψουν την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο δύο πηγές, η Ελλάδα θα μειώσει τις δαπάνες για τις συντάξεις σε ποσοστό έως 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) το 2019. Η μείωση του αφορολόγητου (περίπου στα 6.000 ευρώ) για την εξοικονόμηση σχεδόν 1% του ΑΕΠ είναι κάτι που επίσης έχει συμφωνηθεί.

«Πιστεύω πως μπορεί να υπάρξει μια τεχνική συμφωνία έως το Eurogroup της 7ης Απριλίου», σημείωσε μια από τις δύο πηγές.

Το σοκ που θα υποστούν φορολογούμενοι και συνταξιούχοι τη χρονιά που έχουν προγραμματιστεί εκλογές στην Ελλάδα θα είναι πρωτόγνωρο καθώς θα κληθούν να σηκώσουν στις πλάτες τους μέτρα μόνιμης απόδοσης 3,6 έως 3,8 δισ. ευρώ μέσα σε ένα μόνο έτος.

Στα δύο επίμαχα αυτά θέματα της η κυβέρνηση δεν κέρδισε τίποτα καθώς έριξε όλο το βάρος της για να παρουσιάσει μια «ιδεολογική νίκη» στα εργασιακά γνωρίζοντας ενδεχομένως πως η εφαρμογή των επιβαρύνσεων δεν θα είναι μέχρι τότε δική της υπόθεση…

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα του Reuters, φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που μετέδωσε σήμερα το Liberal.gr, σύμφωνα με τις οποίες το ΔΝΤ κατόπιν παρέμβασης της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, περιόρισε μερικώς τον πήχη των απαιτήσεών του για τα εργασιακά.

Έτσι το ΔΝΤ δεν θα επιμείνει στη δυνατότητα ανταπεργίας των εργοδοτών (lock out) και στην αύξηση των ομαδικών απολύσεων (από το 5% στο 10%) αλλά η Ελλάδα θα πρέπει να συμφωνήσει να καταργηθεί η προέγκριση των ομαδικών απολύσεων από την κυβέρνηση που ήταν και το βασικό ζητούμενο για το ΔΝΤ. Επίσης θα αλλάξει το συνδικαλιστικό νόμο κατά τρόπο ώστε οι απεργίες να προκηρύσσονται με βάση την πλειοψηφία, ενώ σε ότι αφορά στις συλλογικές συμβάσεις για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, αυτές θα μπορούν να επανέλθουν μόνο μετά τη λήξη του μνημονίου.

Όσον αφορά στον κλάδο της ενέργειας, σύμφωνα με το Reuters, η Ελλάδα συμφώνησε στην πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. Μία από τις πηγές, ανέφερε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πουλήσει έως και το 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Ωστόσο, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Annika Breidthardt ανέφερε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στις Βρυξέλλες πως «δεν μπορεί να επιβεβαιώσει» την προκαταρκτική συμφωνία Ελλάδας – δανειστών, ενώ δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι, που επικαλείται το Reuters, τόνισαν πως δεν έχει επιτευχθεί προκαταρκτική συμφωνία ακόμα.

«Όταν θα έχουμε συμφωνία θα το μάθετε επισήμως», σχολίασε κυβερνητική πηγή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Ουδέν σχόλιον. Όταν κλείσει η συμφωνία, θα το μάθετε επισήμως και όχι από τη διαρροή».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία