BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Κόντρες επιρροής για τις κορυφαίες θέσεις σε ευρωζώνη και ΕΚΤ

Ανοίγει μέσα στο κατακαλόκαιρο το καυτό θέμα των διαδόχων κορυφαίων θέσεων στην ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στο παρασκήνιο γίνονται έντονες διαβουλεύσεις, καθώς Γερμανία και Γαλλία θέλουν να προωθήσουν τους υποψηφίους τους. Η Γαλλία μάλιστα εμφανίζεται εκ νέου ως ένας από τους βασικούς διεκδικητές.

Κόντρες επιρροής για τις κορυφαίες θέσεις σε ευρωζώνη και ΕΚΤ

2
0

Πρόκειται για τη διαδοχή του προέδρου του Eurogroup, καθώς ο Ολλανδός Γερούν Νταϊσελμπλούμ ετοιμάζεται να παραδώσει τα ηνία μετά την ήττα του κόμματός του στις εκλογές τον περασμένο Μάρτιο και για τον επικεφαλής του EuroWorkingGroup (EWG), καθώς ο Αυστριακός Τόμας Βίζερ ετοιμάζεται επίσης να αποχωρήσει.

Σκληρό πόκερ παίζεται ήδη και για τον πιθανό αντικαταστάτη του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι η θητεία του οποίου λήγει το 2019 και κανείς δεν ξέρει αν θα ανανεωθεί. Τον ερχόμενο Μάιο εξάλλου λήγει και η θητεία του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, του πορτογάλου Βίτορ Κονστάνσιο, θέση την οποία εποφθαλμιά η Ισπανία. Το 2019 λήγει επίσης η θητεία δύο μελών του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, του Γάλλου Μπενουά Κερέ και του Βέλγου Πέτερ Πράετ.

Το θέμα της διαδοχής στις κορυφαίες αυτές θέσεις που επηρεάζουν άμεσα τις εξελίξεις και στη χώρα μας ήλθε ξανά στη δημοσιότητα μετά το χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο ο Εμανουέλ Μακρόν προσπαθεί να αυξήσει την παρουσία της Γαλλίας καταλαμβάνοντας κάποια από αυτά τα πόστα.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι ο Μακρόν θα ήθελε να δει στη θέση του προέδρου του Eurogroup τον υπουργό Οικονομικών του Μπρουνό Λε Μερ. Επίσης ενδιαφέρεται για τη θέση του επικεφαλής του EWG, όπου ως πιθανή υποψήφια εμφανίζεται η Οντίλ Ρενό Μπασό, η οποία είναι σήμερα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας.

Ο πρόεδρος της χώρας προωθεί και την ιδέα δημιουργίας υπουργείου Οικονομικών ολόκληρης της ευρωζώνης, στο οποίο υποψήφιος θα μπορούσε να είναι ο σημερινός επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά, όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

Ο Μακρόν ξέρει ότι δεν μπορεί να τοποθετήσει Γάλλους σε όλες αυτές τις θέσεις, αλλά προωθεί όσους περισσότερους συμπατριώτες του μπορεί για να αυξήσει τις πιθανότητες να πιάσουν αυτοί περισσότερα τέτοια πόστα. Οι λοιπές χώρες βέβαια, κυρίως η Γερμανία, δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια. Επισήμως το Βερολίνο κρατά κλειστά τα χαρτιά του, αλλά πρόσφατα δημοσιεύματα έφεραν τον επικεφαλής της πανίσχυρης Μπούντεσμπανκ, Γενς Βάιντμαν, ως βασικό υποψήφιο για τη θέση του προέδρου της ΕΚΤ.

Πηγή: cnn.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία