BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Καθυστερήσεις στις ρύθμιση οφειλών στον ΕΦΚΑ

Με καθυστέρηση αναμένεται να γίνει η ρύθμιση οφειλών σε έως και 120 δόσεις προς τον ΕΦΚΑ για φυσικά πρόσωπα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Καθυστερήσεις στις ρύθμιση οφειλών στον ΕΦΚΑ

2
0

Συγκεκριμένα, αναζητείται τρόπος να ρυθμίσουν τα χρέη τους οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους και δεν μπορούν να τεκμηριώσουν με σχετική έκθεση τη βιωσιμότητα της επιχείρησης και οι αυτοαπασχολούμενοι π.χ. μηχανικοί που έχουν δημιουργήσει χρέη προς τα Ταμεία στην Ελλάδα, αλλά τώρα δουλεύουν στο εξωτερικό και δεν είναι φορολογικά υπόχρεοι στην Ελλάδα.

Ένας από τους σημαντικούς στόχους της ρύθμισης είναι να δώσει κίνητρο επανένταξης στο σύστημα σε περίπου 250.000 μη ενεργούς οφειλέτες των Ταμείων που έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους από την αρχή της οικονομικής κρίσης και εν πολλοίς παραμένουν ανασφάλιστοι. Ο αριθμός των δόσεων θα καθοριστεί ανάλογα με το οικονομικό προφίλ του οφειλέτη και η ελάχιστη δόση θα είναι 50 ευρώ μηνιαίως.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία στα 23,3 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου (με αύξηση 827 εκατ. ευρώ σε σχέση με τρεις μήνες νωρίτερα), ενώ οι οφειλέτες ξεπερνούν τους 800.000.Από τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών προκύπτει ότι:

  • Υπάρχει συγκέντρωση πλήθους οφειλετών στις χαμηλότερες κλίμακες οφειλών καθώς 591.004 οφειλέτες (74% των οφειλετών) έχουν οφειλή έως 15.000 ευρώ ο καθένας.

  • Το 84% των οφειλετών (674.784 οφειλέτες) έχει οφειλή έως 30.000 ευρώ ο καθένας.

  • Μεγάλο μέρος του υπολοίπου οφειλών αφορά 64.326 οφειλέτες που έχουν οφειλή 50.000 - 100.000 ευρώ (περίπου 20% του τρέχοντος υπολοίπου).

  • Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορά μόλις 1.634 με χρέη άνω του ενός εκατ. ευρώ, οι οποίοι συγκεντρώνουν το 28% του υπόλοιπου οφειλών.

Πηγή: cnn.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία