BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Καθοριστικό το 48ωρο των συναντήσεων των κεντρικών τραπεζιτών

Μέσα στην εβδομάδα οι κεντρικοί τραπεζίτες των τριών από τις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες του πλανήτη θα δώσουν με προσεκτικό τρόπο και με αρκετές επιφυλάξεις τις εκτιμήσεις τους είτε λεκτικά (ΕΚΤ, BoE) είτε... πρακτικά (Fed).

Καθοριστικό το 48ωρο των συναντήσεων των κεντρικών τραπεζιτών

4
0

H Fed εκτός απροόπτου θα ανακοινώσει μία νέα αύξηση επιτοκίων (0,25%) επιβεβαιώνοντας την συνέχεια της πολιτικής απόσυρσης από τη νομισματική χαλάρωση που έχει υιοθετήσει και για το 2018, οπότε αναμένονται άλλες 3 ή 4 αυξήσεις των επιτοκίων της.

Στην Ευρώπη και στη Μ. Βρετανία ιδιαίτερα -λόγω Brexit- η "φάση” της νομισματικής πολιτικής είναι διαφορετική.

Για την ΕΚΤ είναι νωρίς να βάλει στο τραπέζι μια ανάλογης κλίμακας στροφή (αύξηση επιτοκίων ή επίσπευση της διακοπής του QE). Η βάση της στάσης αυτής έχει να κάνει με το γεγονός ότι η πλειονότητα των κεντρικών τραπεζιτών στο Συμβούλιό της αναγνωρίζει – και μεταξύ αυτών ο Mario Draghi – ότι η σταθερή αλλά συγκρατημένη ανάκαμψη της οικονομίας της οφείλεται κατά βάση στην εντυπωσιακή επέκταση του ισολογισμού της ΕΚΤ με το QE και τα μηδενικά/αρνητικά  επιτόκια.

Πρόσφατες εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών της Κομισιόν σε εμπιστευτικές ενημερωτικές συναντήσεις εν όψη του τέλους του έτους, που έχει υπ' όψη του το Capital.gr - διατυπώνουν την άποψη ότι στην Ευρωζώνη ειδικά αλλά και ευρύτερα στην Ε.Ε. ο ρόλος της ποσοτικής χαλάρωσης – παρά τις μεγάλες ανισομέρειες μεταξύ των οικονομιών της – είναι καθοριστικός τόσο για την εμφάνιση μιας συγκρατημένης αναθέρμανσης της οικονομίας όσο και για την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

Η απόσυρσή της, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, θα μπορούσε να θέσει την Ευρωζώνη μπροστά στην απειλή μιας κατάστασης χρόνιας στασιμότητας... Εξ ου και η κρισιμότητα των αποφάσεων της ΕΚΤ όσον αφορά το αν θα συνεχισθεί και μετά τον Σεπτέμβριο του 2018 το QE και κυρίως το πώς θα διαχειρισθεί η ΕΚΤ τον όγκο των αγορών τίτλων που θα έχει κάνει (θα ξεπερνούν τα 2,5 τρισ. ευρω) στην συνέχεια.

Για την BoE (Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας) η κατάσταση είναι περισσότερο ασταθής γιατί ακόμα και μετά την κατ' αρχήν συμφωνία με την Ε.Ε. για το Brexit παραμένει άγνωστο έδαφος αυτό που θα πρέπει να διασχίσει η βρετανική οικονομία μετά την έναρξη της διακοπής της σχέσης της με την Ε.Ε.

Στην ηγεσία της BoE πάντως σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις που έχουν γίνει, διαφαίνεται η πρόθεση να διατηρηθεί η νομισματική πολιτική στα σημερινά επίπεδα νομισματικής χαλάρωσης προκειμένου να αποφευχθούν αναπάντεχα σοκ κατά την διάρκεια του Brexit.

Σε κάθε περίπτωση το 48ωρο των συναντήσεων των διοικητικών συμβουλίων των τριών κεντρικών τραπεζών αυτή την εβδομάδα αναμένεται να είναι όχι μόνο καθοριστικό για τις αποφάσεις τους εν όψει του 2018 αλλά και για τον τρόπο που η ρητορική των ανακοινώσεών τους θα προετοιμάσει τις οικονομίες και τις αγορές για την επόμενη φάση της οικονομίας που διατηρεί ανοικτές τις πληγές και τα ερωτηματικά του σοκ του 2008.         

Πηγή: capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία