BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Hansson: Δεν θα κάνει διαφορά στην Ευρωζώνη ο τερματισμός του QE

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να σταματήσει το κολοσσιαίο πρόγραμμα αγορών ομολόγων τον Οκτώβριο εάν η οικονομία της Ευρωζώνης συνεχίσει να εμφανίζει ισχυρές επιδόσεις, δηλώνει κορυφαίος αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας σε συνέντευξή του.

Hansson: Δεν θα κάνει διαφορά στην Ευρωζώνη ο τερματισμός του QE

3
0

«Νομίζω ότι μπορούμε να πάμε στο μηδέν χωρίς προβλήματα», αναφέρει ο Ardo Hansson, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Εσθονίας και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Boersen Zeitung.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε τον Οκτώβριο του 2017 τη μείωση των μηνιαίων αγορών από τα 60 δισ. ευρώ στα 30 δισ. ευρώ, με ισχύ από τον Ιανουάριο του 2018. Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε παράλληλα ότι οι αγορές θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2018 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί.

Ο Hansson πάντως σημειώνει στις δηλώσεις του ότι δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά εάν η ΕΚΤ συνεχίσει να αγοράσει ομόλογα για λίγους ακόμα μήνες ή διακόψει απότομα το πρόγραμμα. Σημειώνει ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη είναι ισχυρή, προσθέτοντας πως υπάρχουν ενδείξεις ενίσχυσης του πληθωρισμού.

«Το τελευταίο βήμα για τον μηδενισμό [των αγορών] δεν είναι τίποτα σπουδαίο πλέον», αναφέρει ο Hansson. «Σε σύγκριση με το ύψος των ομολόγων στον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας, ύψους 2,5 τρισ. ευρώ, λίγοι επιπλέον μήνες με μειωμένο ρυθμό αγορών δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά», αναφέρει.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία