BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

ΤτΕ: Zημιά 700 δις για την οικονομία ως το 2100 λόγω κλιματικής αλλαγής

Το κόστος της κλιματικής αλλαγής θα είναι πολύ υψηλό για την ελληνική οικονομία εάν δεν υπάρξει δράση για την αντιμετώπισή της, προειδοποιεί η Τράπεζα της Ελλάδος ενόψει της συμμετοχής του Γιάννη Στουρνάρα στην περιφερειακή συνάντηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας για το κλίμα, που θα πραγματοποιηθεί στη Λισαβόνα, την Παρασκευή.

Εύθραυστη η ανάκαμψη της οικονομίας, λέει η ΤτΕ

4
0

Μάλιστα, σύμφωνα με την ΤτΕ, η σωρευτική ζημία για την ελληνική οικονομία μέχρι και το 2100 φθάνει τα 701 δισεκ. ευρώ, δηλ. περίπου τέσσερις φορές το σημερινό ετήσιο ΑΕΠ της χώρας.

Η κλιματική αλλαγή στη χώρα μας αναμένεται να έχει σημαντικά αρνητικές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς στην Ελλάδα, κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση της παραγωγικότητας, σε απώλεια κεφαλαίου και σε επιπλέον δαπάνες για την αποκατάσταση των ζημιών.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη δράσης και τη σημασία της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, η ΕΜΕΚΑ (διεπιστημονική Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής που συγκρότησε η Κεντρική Τράπεζα) συνέταξε το σχέδιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας με το υπουργείο Περιβάλλοντος και την Ακαδημία Αθηνών, και πλέον βρίσκεται στο στάδιο σχεδιασμού πρότασης που θα εξειδικεύει την εφαρμογή της.

Σημειώνεται ότι περιφερειακή συνάντηση της Λισαβόνας στην οποία θα συμμετάσχει ο Γιάννης Στουρνάρας θα συζητηθούν η κλιματική αλλαγή, οι μακροοικονομικές συνέπειές της, καθώς και οι τρόποι με τους οποίους μπορούν αυτές να μετριαστούν. Στη συνάντηση θα μετάσχουν ανώτερα στελέχη του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας και υπουργοί και διοικητές ή υποδιοικητές κεντρικών τραπεζών από την Ιταλία, τη Μάλτα, τον Άγιο Μαρίνο, την Αλβανία, το Ανατολικό Τιμόρ και τη φιλοξενούσα Πορτογαλία.

Πηγή: skai.gr

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία