BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

CNBC: Το δύσκολο ερώτημα της πιστοληπτικής γραμμής

Ελλάδα και Ευρώπη θέλουν να δουν την πρώτη να βγαίνει από το πρόγραμμα διάσωσης σύμφωνα με το πρόγραμμα τον επόμενο Αύγουστο, αλλά αυτό φέρνει στο προσκήνιο το δύσκολο ερώτημα για το πώς θα πρέπει να συμβεί αυτό, αναφέρει το CNBC σε σημερινό του δημοσίευμα.

CNBC: Το δύσκολο ερώτημα της πιστοληπτικής γραμμής

1
0

Ορισμένοι αναλυτές και πολιτικοί υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσει μια προληπτική γραμμή στήριξης και έτσι να κάνει μια ομαλή μετάβαση στις αγορές μετά από σχεδόν δέκα χρόνια διεθνούς χρηματοοικονομικής βοήθειας.

Αλλά η Αθήνα απορρίπτει όλες τις εκκλήσεις για ένα τέτοιο δίχτυ ασφαλείας και θέλει να δείξει ότι η Ελλάδα έχει βάλει πλέον πίσω της την κρίση και είναι και πάλι ανεξάρτητη, χωρίς ξένη βοήθεια.

Η Ελλάδα επιδιώκει μια καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει αυστηρή εποπτεία από θεσμούς όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τον Αύγουστο, δήλωσε στους Financial Times την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Όσο η πιστοληπτική της αξιολόγηση είναι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει κάτω από ένα οικονομικό πρόγραμμα προκειμένου να διατηρεί πρόσβαση στη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», αναφέρει στο CNBC ο Yvan Mamalet, senior euro economist της Societe Generale.

Η ΕΚΤ δεν έχει τη δυνατότητα να αγοράζει ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα καθώς οι τρεις μεγάλοι οίκοι δεν έχουν αναθέσει στους τίτλους αυτούς επενδυτική βαθμίδα.

 «Για το λόγο αυτό, πιστεύουμε ότι θα ήταν λογικό για την Ελλάδα να ζητήσει προληπτική πιστωτική γραμμή. Επιπλέον, αυτό θα επέτρεπε στην ελληνική κυβέρνηση να επιδιώξει ξανά περιορισμένη πρόσβαση στις αγορές», ανέφερε ο Mamalet.

Πράγματι, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, κανένα θεσμικό όργανο δεν θα μπορούσε να πιέσει την Ελλάδα να ζητήσει πιστωτική γραμμή. Ωστόσο, εάν η αναταραχή επρόκειτο να επιστρέψει στις χρηματοπιστωτικές αγορές και αυξάνονταν οι αποδόσεις, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να δυσκολευτεί να χρηματοδοτηθεί από μόνη της. Στην περίπτωση αυτή, μια πιστωτική γραμμή θα μπορούσε να είναι ένας καλός τρόπος για να διατηρηθεί το κόστος δανεισμού χαμηλό.

Αλλά η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι έχει ήδη κάνει αρκετά για να προετοιμαστεί για τυχόν απροσδόκητα γεγονότα. Επιδιώκει να εξασφαλίσει ένα "μαξιλάρι" ασφαλείας ύψους περίπου 19 δισ. ευρώ για την κάλυψη των αποπληρωμών του χρέους, μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο.

Μιλώντας στους Financial Times, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «υπάρχει ένα όριο για το πόσα χρήματα μπορούν να μπουν στην άκρη. Δεν μπορούμε να έχουμε και μαξιλάρι και προληπτική πιστωτική γραμμή- πόσα χρήματα θα βάλουμε στην άκρη; ».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το CNBC, οι επόμενοι μήνες θα αποδειχθούν κρίσιμοι για το πώς θα βγει η Ελλάδα από το πρόγραμμα και το αν θα βρει έναν τρόπο χρηματοδότησης. Δύο αξιολογήσεις του προγράμματος και οι επακόλουθες εκταμιεύσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν, ιδανικά πριν από τον Ιούνιο, και οι συνομιλίες για την αναδιάρθρωση του χρέους πρέπει επίσης να ολοκληρωθούν πριν από το καλοκαίρι.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία