BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Xρονιά της Ελλάδας το 2018 εκτιμά ο Πρεμ Γουάτσα

Το 2018 θα αποτελέσει τη χρονιά της Ελλάδας καθώς η κυβέρνηση εκπληρώνει όλα τα προαπαιτούμενα για να εξέλθει από το πρόγραμμα, επισημαίνει ο επικεφαλής της Fairfax Prem Watsa, στην επιστολή του προς τους μετόχους της επενδυτικής εταιρίας.

Xρονιά της Ελλάδας το 2018 εκτιμά ο Πρεμ Γουάτσα

1
0

Ο κ. Watsa στην επιστολή του αναφέρεται στις προοπτικές της χώρας ενώ αναλύει και τις επενδύσεις που έχει κάνει ο όμιλος στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι έχει αποκτήσει ποσοστά σε Eurobank, Grivalia και Eurolife και μικρότερες συμμετοχές στη Μυτιληναίος και στο Praktiker.

Όπως αναφέρει, η Ελλάδα έχει αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές -μια φορά τον Αύγουστο του 2017 αντλώντας 3 δισ. ευρώ και πιο πρόσφατα, τον Φεβρουάριο, αντλώντας επίσης 3 δισ. με επταετή ομόλογα και απόδοση 3,5% στη λήξη. Η Ελλάδα αναμένεται να εμφανίσει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,6% το 2017 ενώ η ανεργία έχει υποχωρήσει από το 28% στο 21% τελευταία.

Η χώρα προσέλκυσε άμεσες ξένες επενδύσεις το 2017 για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια.  Δεδομένης της μεγάλης υποχώρησης του ΑΕΠ (της τάξεως του 27% εν μέσω κρίσης), είναι πιθανή μια ισχυρή ανάκαμψη την επόμενη τετραετία, σημειώνει ο επενδυτής, τονίζοντας ότι ο ελληνικός δείκτης PMI βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου που είχε φτάσει ως το 35%, έχει υποχωρήσει στο 4%.

Με την Ελλάδα να ανακτά την πρόσβασή της στις αγορές και ισχυρή ανάπτυξη, ελπίζουμε ότι οι επενδύσεις μας στην Ελλάδα θα πάνε πολύ καλά (επιτέλους!), αναφέρει ο κ. Watsa.

Σημειώνεται ότι στην επιστολή προς τους μετόχους λέει ότι στα τέλη του 2017 οι επενδύσεις στην Ελλάδα υποχωρούν κατά 28% σε σχέση με το κόστος της επένδυσης.

Αναφορικά με τη Eurolife, σημειώνει ότι απέκτησε μερίδιο 40% έναντι 181 εκατ. δολαρίων το 2016, ενώ εκτίμησε ότι θα αποκτήσει το μερίδιο 40% της OMERS (σ.σ. το συνταξιοδοτικό ταμείο δημοτικών υπαλλήλων του Οντάριο) εντός δυο ετών, ώστε να καταστεί η ασφαλιστική θυγατρική της Fairfax στις ασφάλειες.  

Σε σχέση με τη Eurobank, τονίζει ότι η τράπεζα θα επωφεληθεί από τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τη σταδιακή αύξηση των περιθωρίων. Η τράπεζα είναι καλά χρηματοδοτημένη και περιμένουμε ότι θα περάσει το stress test, σημειώνει, τονίζοντας ότι η μετοχή, στο 0,74 ευρώ με λογιστική αξία 2,64 ευρώ, είναι μια από τις φθηνότερες μετοχές στον κόσμο. Τέλος, σημειώνει ότι Praktiker και Μυτιληναίος συνεχίζουν να πηγαίνουν πολύ καλά.

Πηγή: euro2day.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία