BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Τα IFRS9 «βοηθούν» τις ελληνικές τράπεζες

Η υιοθέτηση των λογιστικών προτύπων IFRS9 από τις ελληνικές τράπεζες, ενισχύει την ικανότητά τους να πουλάνε προβληματικά δάνεια χωρίς να υφίστανται σημαντικές ζημιές, επισημαίνει η Moody’s.

Moody’s: Αρνητικές συνέπειες στην Ισπανία από πιθανή ανεξαρτησία Καταλονίας

2
0

Όπως επισημαίνει, οι ελληνικές τράπεζες την προηγούμενη εβδομάδα δημοσίευσαν τα προκαταρκτικά στοιχεία που εμφανίζουν την επίδραση από την εφαρμογή (τον Ιανουάριο) των νέων λογιστικών προτύπων IFRS9.

Τα στοιχεία εμφανίζουν πως η άμεση εφαρμογή των εν λόγω προτύπων μεταφράζεται σε μια αύξηση των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια, της τάξης του 10%, αυξάνοντας την ικανότητα κάλυψης των προβλέψεων για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) στο περίπου 55% από το 50% στο δ΄ τρίμηνο του 2017, «που αποτελεί credit positive».

Οι επιπρόσθετες προβλέψεις θα βοηθήσουν τις τράπεζες να μειώσουν το μεγάλο απόθεμα των NPEs (περί τα 95 δισ. ευρώ σύμφωνα με μέτρηση του Δεκεμβρίου 2017) κατά περίπου 40% στη διάρκεια της περιόδου 2017-2019, σύμφωνα με την δέσμευσή τους στον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό της ΕΚΤ.

Οι υψηλότερες προβλέψεις θα διευκολύνουν την ικανότητα των τραπεζών να πουλήσουν NPEs στη δευτερογενή αγορά χωρίς να υποστεί σημαντικές ζημιές και θα διευκολύνουν τις πιθανές διαγραφές NPEs για τους υψηλά μοχλευμένους δανειολήπτες.

Ωστόσο, οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν εκτελεστικό ρίσκο στη μείωση των NPEs τους εν τω μέσω ενός ακόμη δυσχερούς αλλά βελτιούμενου λειτουργικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα και επειδή το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης των NPEs θα πρέπει να γίνει αυτό το έτος και το επόμενο, σύμφωνα με τη δέσμευση της ΕΚΤ.

Ακόμη και εάν οι τράπεζες πετύχουν τον στόχο για τον λόγο NPEs/μεικτών δανείων στο 35% μέχρι το τέλος του 2019, θα συνεχίσουν να έχουν ένα από τα υψηλότερα επίπεδα προβληματικών δανείων στην ΕΕ, περιορίζοντας την ανοδική δυναμική της πιστωτικής τους ποιότητας και των αξιολογήσεών τους, τονίζει η Moody’s.

«Εκτιμούμε ότι η κεφαλαιακή επίδραση των 5,4 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες από τα IFRS9, θα μειώσει τον κεφαλαιακό δείκτη CET1 κατά 300 μονάδες βάσης μέσο όρο στην πενταετία, από ένα μέσο όρο 16,5% στο δ΄ τρίμηνο του 2017», επισημαίνει η Moody’s.

Η άμεση επίδραση για το 2018 θα είναι περιορισμένη στις περίπου 15 μονάδες βάσης, διότι μόλις το 5% αυτών των επιπλέον προβλέψεων, θα επηρεάσει το ρυθμιστικό κεφάλαιο.

Οι ελληνικές αρχές επιτρέπουν μια ανομοιογενή περίοδο σταδιακής προσαρμογής σε πέντε χρόνια, έτσι ώστε το ρυθμιστικό κεφάλαιο των τραπεζών, να μπορεί να απορροφήσει πλήρως την επίδραση.

Αυτό σημαίνει ότι μετά από την επίδραση του 5% φέτος, θα αυξηθεί στο 15% το 2019, στο 30% το 2020, στο 50% το 2021, στο 75% το 2022 και στο 100% το 2023.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία