BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Ανησυχία για το ελεύθερο εμπόριο στη συνάντηση των ΥΠΟΙΚ της G20

Οι υπουργοί Οικονομικών των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη επιδιώκουν να προωθήσουν το ελεύθερο εμπόριο εν μέσω ανησυχιών για τους δασμούς των ΗΠΑ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, ενώ οι ΗΠΑ διαμηνύουν ότι δεν μπορούν να θυσιάσουν τα εθνικά τους συμφέροντα για να κάνουν το σύστημα να δουλέψει, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ανησυχία για το ελεύθερο εμπόριο στη συνάντηση των ΥΠΟΙΚ της G20

1
0

Οι υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη συνεδριάζουν στο Μπουένος Άιρες για να αξιολογήσουν τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, τις κεφαλαιακές ροές, τα κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin αλλά και για να συζητήσουν πώς να σταματήσουν την εταιρική φοροαποφυγή.

Ωστόσο, μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο, το εμπόριο έχει βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης.
«Ανησυχώ σοβαρά ότι τα θεμέλια της ευημερίας μας – το ελεύθερο εμπόριο – τίθενται σε κίνδυνο», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Olaf Scholz σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Bild.

«Ο προστατευτισμός δεν είναι η απάντηση στις δυσκολίες των καιρών μας. Η κατάσταση είναι σοβαρή», ανέφερε, προσθέτοντας ότι είναι ακόμα επιφυλακτικός όσον αφορά τις αναφορές σε έναν εμπορικό πόλεμο.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin επανέφερε στο προσκήνιο την έμφαση που δίνει η κυβέρνηση Τραμπ στο «ελεύθερο εμπόριο με αμοιβαίους όρους».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο υπουργός αντιπροσωπεύει τις πολύ ισχυρές απόψεις του προέδρου πως πιστεύουμε στο ελεύθερο εμπόριο», ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχους. «Αλλά το περιβάλλον που βρισκόμαστε σήμερα, όπου υπάρχει η προσδοκία πως η Αμερική θα βάλει σε δεύτερη μοίρα τα εθνικά της συμφέροντα προκειμένου να δουλέψει το ελεύθερο εμπόριο, είναι κάτι που δεν θα δεχτούμε. Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε ξεκαθαρίσει ότι πιστεύουμε στο ελεύθερο εμπόριο με αμοιβαίους όρους που οδηγούν σε πιο ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις», ανέφερε.

Υπάρχουν και άλλοι στην G20 – η οποία θα ολοκληρωθεί την Τρίτη με το κοινό ανακοινωθέν – που συμμερίζονται τις γερμανικές ανησυχίες, αναφέρει το πρακτορείο.

«Υπάρχει πλήρη κατανόηση στη διεθνή κοινότητα ότι το ελεύθερο εμπόριο είναι σημαντικό», δήλωσε ο Haruhiko Kuroda, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Σε ένα πρώιμο σχέδιο των συμπερασμάτων της G20 περιλαμβάνεται η φράση «το διεθνές εμπόριο και επενδύσεις είναι σημαντικές μηχανές ανάπτυξης», μεταδίδει το Reuters.

Αναφέρει επίσης ότι οι υπουργοί Οικονομικών της G20 παραμένουν πιστοί στη συμφωνία των ηγετών τους από τον Ιούλιο του 2017, στο Αμβούργο. Ένας αξιωματούχος της G20 δήλωσε ότι οι συζητήσεις επικεντρώνουν πλέον στο αν  θα παραμείνει στο τελικό ανακοινωθέν, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα, η πρόταση για το ελεύθερο εμπόριο.

Η συμφωνία του Αμβούργου ανέφερε: «Τονίζουμε τη σπουδαιότητα οι διμερείς, περιφερειακές και πολυμερείς συμφωνίες να είναι ανοικτές, διαφανείς, χωρίς αποκλεισμούς και συμβατές με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και δεσμευόμαστε να εργαστούμε ώστε να διασφαλίσουμε πως θα συμπληρώνουν τις πολυμερείς εμπορικές συμφωνίες».

Η συμφωνία είχε υπογραφεί από όλους τους ηγέτες της G20 και ανέφερε επίσης ότι οι χώρες της G20 θα πολεμήσουν τον προστατευτισμό. Ωστόσο, η συμφωνία άφηνε και ένα παραθυράκι, αναφέροντας επίσης ότι οι χώρες αναγνωρίζουν τον ρόλο «θεμιτών αμυντικών εργαλείων στο εμπόριο».

«Το πρόβλημα είναι ότι ο καθένας αντιλαμβάνεται [τη συμφωνία του Αμβούργου] να δουλεύει διαφορετικά», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Μονομερείς αποφάσεις από τις ΗΠΑ για την επιβολή δασμών θεωρείται ότι αντιβαίνουν στα πολυμερή μέτρα στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Ωστόσο, από την πλευρά της η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να υποστηρίξει ότι αποτελούν θεμιτά αμυντικά μέτρα.

Το προσχέδιο αναφέρει επίσης ότι αν και οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας βελτιώνονται «μια υποχώρηση σε πολιτικές εσωστρέφειας – όπως πρακτικές προστατευτισμού στο εμπόριο – θα θέσει σε κίνδυνο την ανάπτυξη».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία