BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Δεν είναι αισιόδοξος για συμμετοχή του ΔΝΤ ο Ντομπρόβσκις

Στην πορεία της ελληνικής οικονομίας και τα σενάρια ελάφρυνσης του χρέους αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξή του προς την οικονομική Handelsblatt.

Τα τραπεζικά δεν επείγουν στη γ' αξιολόγηση, λέει ο Ντομπρόβσκις

7
0

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν επισημαίνει ότι αυτό που συζητείται στην παρούσα φάση είναι να συνδεθεί η ελάφρυνση του χρέους με την ανάπτυξη (σ.σ. γνωστό ως γαλλικό μοντέλο). «Η Ελλάδα θα πλήρωνε περισσότερα όταν η οικονομία αναπτύσσεται καλά και λιγότερα όταν υπάρχει στασιμότητα ή ύφεση. Φυσικά υπάρχουν και σκέψεις για το πώς θα μπορούσε να συνδεθεί ένας τέτοιος μηχανισμός με την τήρηση των ελληνικών δημοσιονομικών στόχων».

Διευκρινίζει πάντως ότι οι προτάσεις που συζητούνται αφορούν στα δάνεια του EFSF ύψους 130,9 δισ. ευρώ, αυτά δηλαδή που δόθηκαν στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος στήριξης. Για το τρίτο άλλωστε όπως λέει, ύψους 45,9 δισ. ευρώ, έχουν συμφωνηθεί ήδη πολύ χαμηλά επιτόκια και πολύ μεγάλες περίοδοι ωρίμανσης. «Υπάρχουν επίσης τα κέρδη της ΕΚΤ και των εθνικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα. Αυτά θα μπορούσαν να επιστραφούν στην Ελλάδα».

Ερωτηθείς σχετικά με τις πιθανότητες συμμετοχής του ΔΝΤ ο Λετονός πολιτικός δεν εμφανίζεται πάντως ιδιαίτερα αισιόδοξος, επισημαίνοντας ότι εξετάζονται διάφορες δυνατότητες συμμετοχής.

Σε ερώτηση, τέλος, εάν το τρέχον πρόγραμμα προσαρμογής ολοκληρωθεί στις 20 Αυγούστου, όπως προβλέπεται, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν εμφανίζεται μάλλον καθησυχαστικός, απαντώντας: «Πιθανότατα ναι. Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση και θα έλεγα ότι συνολικά το πρόγραμμα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Η Ελλάδα έχει υπερβεί μάλιστα τους δημοσιονομικούς στόχους. Ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% θα επιτευχθεί φέτος σε κάθε περίπτωση. […] Όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι αποφασισμένοι να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα εμπρόθεσμα».

Από την πλευρά της η Süddeutsche Zeitung γράφει πως πριν το ελληνικό δανειακό πρόγραμμα εκπνεύσει το ερχόμενο καλοκαίρι, οι πιστωτές της Ελλάδας συμφώνησαν με την κυβέρνηση των Αθηνών σ’ ό,τι αφορά τις εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις, γράφει η SZ και προσθέτει: Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αποφασίσουν κατά τη συνάντησή τους την ερχόμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες, κατά πόσο εγκρίνουν τη συμφωνία.

Από κύκλους της Ε.Ε. ελέχθη τη Δευτέρα ότι από τις περίπου 80 μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, δεν έχουν όλες «περιγραφεί» όπως ακριβώς αξιωνόταν- αλλά ότι, εν τέλει, η Ε.Ε. δηλώνει ευχαριστημένη. Έτσι, για παράδειγμα, τα κέρδη από τις ιδιωτικοποιήσεις αποδείχτηκαν μικρότερα απ’ ό,τι σχεδιαζόταν. Επίσης σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές θα επιθυμούσαν «ακόμη μεγαλύτερη κινητοποίηση» από την ελληνική πλευρά. Εφόσον οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θεωρήσουν ότι οι ελληνικές προσπάθειες είναι επαρκείς, η Αθήνα μπορεί να ελπίζει σε μία ακόμη εκταμίευση ύψους έως 12 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, για να ολοκληρωθεί το τρίτο δανειακό πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου, υπάρχουν κάποια ανοιχτά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης σκοπεύουν την Πέμπτη να αποφασίσουν εάν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει οικονομικά στο τρέχον πρόγραμμα. Μέχρι τώρα οι Ευρωπαίοι και το Ταμείο δεν έχουν πετύχει σημεία προσέγγισης. Ορισμένοι Ευρωπαίοι πιστωτές θεωρούν υπερβολικές τις ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους που ζητάει το Ταμείο.

Σε τοποθέτησή του το περασμένο Σαββατοκύριακο, το ΔΝΤ ανέφερε ότι πρόκειται να συνεχιστούν οι συνομιλίες με τους Ευρωπαίους, προκειμένου το Ταμείο να λάβει διαβεβαιώσεις για τις ελαφρύνσεις του χρέους. Όμως, η διαφωνία μεταξύ Ταμείου και Ευρωπαίων μοιάζει να είναι άλυτη. Ανοιχτό είναι εξάλλου ακόμη και το ζήτημα εάν τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα ήταν διατεθειμένα να προχωρήσουν σε ελαφρύνσεις του χρέους έστω και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η ΕΚΤ έχουν ταχθεί υπέρ αυτής της προοπτικής.

Στις τελευταίες εξελίξεις με αφορμή το Staff Level Agreement του Σαββάτου αναφέρεται και η Frankfurter Allgemeine Zeitung υπό τον τίτλο "Η Ελλάδα θα μπορούσε να σταθεί σύντομα και πάλι στα πόδια της", η οποία επιχειρεί να διαφωτίσει τις πολιτικές προεκτάσεις της εμπρόθεσμης ολοκλήρωσης του τρέχοντος προγράμματος.

«[…] O Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την έγκαιρη ολοκλήρωση του προγράμματος για τις επικείμενες εκλογές. Αυτές πρέπει να γίνουν το αργότερο τον Αύγουστο του 2019, ωστόσο υπάρχουν εικοτολογίες ότι ο Τσίπρας μπορεί να προχωρήσει σε εκλογές ήδη το ερχόμενο φθινόπωρο. Στην παρούσα φάση ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις σημαντικά της ΝΔ. Το Σαββατοκύριακο ο Τσίπρας είπε ότι η χώρα μπορεί να θέσει πλέον νέους αναπτυξιακούς στόχους. […] Στην εκλογική του πελατεία υποσχέθηκε, για μετά τη λήξη του προγράμματος, την επαναφορά των εθνικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας […].

Παράλληλα ο Τσίπρας υπόσχεται την αύξηση του κατώτατου μισθού. Επίσης, εάν στο τέλος της χρονιάς υπάρχουν αρκετά στον κρατικό κορβανά, η κυβέρνηση προτίθεται να αποφασίσει όπως και τα δυο προηγούμενα χρόνια κοινωνικό μέρισμα για φτωχούς συνταξιούχους.

Επιπλέον ο Τσίπρας ορκίστηκε ότι η κυβέρνησή του θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2018 και 2019. Ελληνικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι τα έσοδα είναι τόσο καλά που η κυβέρνηση εξετάζει σενάρια για το πώς θα μπορούσαν να ακυρωθούν οι συμπεφωνημένες με τους δανειστές περικοπές στις συντάξεις το 2019».

Πηγή: DW

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία