BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Στα 5.000 ευρώ ανεβαίνει το όριο ανάληψης μετρητών

Έως τα 5.000 ευρώ το μήνα, από 2.300 ευρώ σήμερα, αναμένεται να αυξηθεί το όριο ανάληψης μετρητών που μπορούν να κάνουν τα φυσικά πρόσωπα από τα ATM.

Αλλάζουν οι περιορισμοί στα capital controls από την 1η Σεπτεμβρίου

5
0

Τη σχετική απόφαση αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση εντός των ημερών, παράλληλα με τα μέτρα για τη διευκόλυνση επιχειρήσεων που συναλλάσσονται με το εξωτερικό.

Ο διπλασιασμός του ορίου – οι συζητήσεις γίνονται μεταξύ του ορίου 4.000 έως 5.000 γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών και αναμένεται να ισχύσει άμεσα, στο πλαίσιο της κανονικότητας που επιχειρείται να μπει η χώρα μετά το τέλος των μνημονίων.

Η σχετική απόφαση για μερική άρση των Capital Controls δεν θα συνοδεύεται πάντως με τη δυνατότητα ελεύθερης διακίνησης των κεφαλαίων αυτό στο εξωτερικό, δεν θα μπορούν δηλαδή τα χρήματα αυτά να εξαχθούν σε άλλη χώρα.

Η αύξηση του ορίου, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές θα γίνει σε προστατευμένο περιβάλλον καθώς η πλειοψηφία των νοικοκυριών δεν εξαντλεί καν το σημερινό ποσό των 2.300 ευρώ που μπορεί κάποιος να κάνει ανάληψη κάθε μήνα.

Σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών ο μέσος όρος των αναλήψεων κάθε μήνα δεν ξεπερνά τα 1.000 ευρώ, ενώ στα 2.000 ευρώ είναι σήμερα το μέσο υπόλοιπο στους τρεχούμενους λογαριασμούς και στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου.

Αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία των φυσικών προσώπων έχει λιγότερα χρήματα στο λογαριασμό του και η αύξηση του ορίου γίνεται κυρίως για λόγους ψυχολογίας και λιγότερο για ουσιαστικούς λόγους.


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία