BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Αυξάνει το επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης η Fed

Κατά επιπλέον 25 μονάδες βάσης, όπως ήταν ευρέως αναμενόμενο, αύξησε τα επιτόκιά της η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ και έστειλε «σήμα» πως θα τα αυξήσει με ελαφρώς ταχύτερο ρυθμό στη συνέχεια του έτους ούτως ώστε να διατηρήσει ισορροπημένη την ολοένα ενδυναμούμενη οικονομία.

O Τζερόμ Πάουελ φαβορί για επικεφαλής της Fed

2
0

Η νέα αύξηση -δεύτερη για φέτος- θα οδηγήσει το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο εύρος του 1,75-2%. Οι αξιωματούχοι της νομισματικής αρχής προγραμματίζουν τέσσερις αυξήσεις φέτος, έναντι πρόβλεψης για τρεις αυξήσεις που είχε διατυπωθεί στη συνεδρίαση του Μαρτίου.

«Η επιτροπή αναμένει πως η περαιτέρω σταδιακή αύξηση του εύρους στόχου για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων θα είναι συνεπής με τη βιώσιμη επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας, τις ισχυρές συνθήκες στην αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό κοντά στο επίπεδο-στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η επιτροπή χάραξης πολιτικής της Fed (FOMC).

Οκτώ από τους 15 αξιωματούχους της επιτροπής αναμένουν τώρα ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερις αυξήσεις στο σύνολο του έτους, έναντι 7 αξιωματούχων το Μάρτιο και 4 το Δεκέμβριο. Οι περισσότεροι αναμένουν ότι η Fed θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια τουλάχιστον άλλες 3 φορές το επόμενο έτος και τουλάχιστον μία ακόμη το 2020, οδηγώντας το εύρος μεταξύ 3,25% και 3,5% έως τα τέλη του 2020.

Το νέο guidance για τα επιτόκια δείχνει πως η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ μένει προσηλωμένη στο σχέδιό της να συνεχίσει την αύξηση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων αφού φτάσουν στο επίπεδο που οι αξιωματούχοι της Fed θεωρούν ότι ούτε θα πυροδοτούν, ούτε θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη, ήτοι στο λεγόμενο ουδέτερο επίπεδο. Δείχνει επίσης πως οι αξιωματούχοι θεωρούν πως το επίπεδο αυτό θα επιτευχθεί ελαφρώς νωρίτερα από ό,τι ανέμεναν προηγουμένως.

Οι αξιωματούχοι της Fed αναβάθμισαν ελαφρώς τις προβλέψεις τους για την οικονομία, αφού είχαν κάνει μεγαλύτερες αναθεωρήσεις προς τα πάνω το Μάρτιο και τον περασμένο Δεκέμβριο.

Προβλέπουν τώρα ότι το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,8% φέτος, από προγενέστερη πρόβλεψη 2,7%, ενώ αναμένουν πτώση της ανεργίας στο 3,6% φέτος και στο 3,5% το επόμενο έτος, έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για πτώση 3,8% και 3,6% αντίστοιχα. H Fed αναμένει επίσης πολύ ισχυρότερες αυξήσεις στις τιμές τώρα από ό,τι ανέμενε το Μάρτιο. Τοποθετεί τον πληθωρισμό στο 2,1% φέτος και τον δομικό πληθωρισμό στο 2%, από 2% και 1,9% προηγουμένως.


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία