BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Αδασμολόγητες αγροτικές αγορές βρήκαν οι Κινέζοι

Μακροπρόθεσμα, η Λατινική Αμερική και η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας έχουν τεράστιες προοπτικές στην παραγωγή σόγιας και σιτηρών, υποστηρίζει η COFCO.

Αδασμολόγητες αγροτικές αγορές βρήκαν οι Κινέζοι

1
0

Εν μέσω ανησυχιών ότι το βαρύ τίμημα των εισαγωγικών δασμών που επέβαλε το Πεκίνο σε αμερικανικά αγροτικά προϊόντα θα διογκώσει τεχνητά τις τιμές λιανικής σε δημοφιλή τρόφιμα, αλλά και τα έξοδα των κτηνοτρόφων, προκαλώντας για παράδειγμα ένα ισχυρό πλήγμα στο αγαπημένο εθνικό γεύμα της Κίνας που είναι το χοιρινό κρέας, οι δηλώσεις του εξέχοντος στελέχους της COFCO, Γιου Ξουμπό, έρχονται αφενός για να καθησυχάσουν εκείνους που προβληματίζονται από το εφοδιαστικό κενό, και αφετέρου να επιβεβαιώσουν εκείνους που έκαναν λόγο για στροφή του εισαγωγικού ενδιαφέροντος της ασιατικής χώρας, από τη Βόρεια στη Λατινική Αμερική.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα Peoples Daily, που είναι το επίσημο όργανο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ο πρόεδρος της COFCO, της κρατικής εφοδιαστικής εταιρείας αγροτικών εμπορευμάτων, υποστήριξε ότι η Κίνα μπορεί να αυξήσει τις εισαγωγές σόγιας από την Λατινική Αμερική, προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή της από τις ΗΠΑ. Επιπλέον ο ισχυρός άνδρας της COFCO αποκάλυψε πως η Κίνα ενδέχεται να αυξήσει τις αγορές ελαιοκράμβης, ηλίανθου και ψαριών για να γεμίσει τυχόν εφοδιαστικά κενά, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα να αυξηθούν οι εισαγωγές κρέατος.

«Μακροπρόθεσμα, η Λατινική Αμερική και η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας έχουν τεράστιες προοπτικές στις εκτατικές τους καλλιέργειες και μπορούν να διαδραματίσουν έναν μεγαλύτερο ρόλο στο παγκόσμια εφοδιαστικό σύστημα της σόγιας» ανέφερε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα ο κ. Ξουμπό, προσθέτοντας πως η εταιρεία που εκπροσωπεί έχει ισχυρή παρουσία σε αυτές τις περιοχές και μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά ώστε να καλυφθεί η εγχώρια ζήτηση.

Η εμπορική διαμάχη ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον έχει ήδη δώσει τρομερή ώθηση στις εξαγωγές σιτηρών και ελαιούχων σπόρων από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, όπου οι εκεί μεγάλοι παραγωγοί, όπως είναι η Ρωσία, η Ουκρανία και το Καζακστάν, έχουν βάλει στόχο να αυξήσουν τις πωλήσεις τους σε καλαμπόκι, σιτάρι και σόγια στην τεράστια κινεζική αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη χρονιά το εμπόριο σόγιας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα άγγιξε τα 12,3 δις δολάρια, καθιστώντας το αγαθό ως εκείνο με το μεγαλύτερο όγκο εξαγωγών ανάμεσα στα δημοφιλέστερα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα, σύμφωνα με υπολογισμούς του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας. Η Κίνα από την πλευρά της είναι ο αγοραστής του 60% του συνολικού όγκου σόγιας που φτάνει στις παγκόσμιες αγορές, ενώ προμηθεύτηκε το 34% των εισαγωγών της, ήτοι περί τους 33 εκατ τόνους από της ΗΠΑ μέσα στο 2017.

Προς το παρόν ωστόσο όλα δείχνουν πως η Κίνα θα υποχρεωθεί να αγοράσει τουλάχιστον 15 εκατ. τόνους σόγιας από τις ΗΠΑ παρά την τσιμπιμένη λόγω δασμών τιμής της, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις της Rabobank, για φέτος οι εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού από άλλες χώρες όπως είναι η Βραζιλία και η Αργεντινή, δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες της χώρας.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία