BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

«Κούρεμα» και στα δάνεια προς τους αγρότες

Nέα υποχώρηση σημείωσε το Νοέμβριο του 2011 ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης στο σύνολο του εγχώριου ιδιωτικού τομέα και στους αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος.

«Κούρεμα» και στα δάνεια προς τους αγρότες

1
2

Πιο συγκεκριμένα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα μειώθηκε σε -2,4%, ενώ όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες και τις ατομικές επιχειρήσεις, διαμορφώθηκε στο -6,5% από -5,7% ένα μήνα πριν ενώ η καθαρή ροή της χρηματοδότησης ήταν αρνητική κατά 147 εκατ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, η συνολική καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα το Νοέμβριο του 2011 ήταν αρνητική κατά 1.267 εκατ. ευρώ.

 

Χρηματοδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων
Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 147 εκατ. ευρώ τον επισκοπούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης μειώθηκε σε -6,5% από -5,7% τον προηγούμενο μήνα.


Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων
Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις το Νοέμβριο του 2011 ήταν αρνητική κατά 614 εκατ. ευρώ και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης διαμορφώθηκε σε -0,5% από -0,4% τον προηγούμενο μήνα.
Αναλυτικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε σε -1,0% από -0,9% τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όπου περιλαμβάνονται και μεγάλου ύψους ενδο-ομιλικές συναλλαγές, ανήλθε σε 10,0% από 7,6% τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση των ιδιωτών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων

Αρνητική κατά 506 εκατ. ευρώ ήταν και η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα το Νοέμβριο του 2011, έναντι επίσης αρνητικής καθαρής ροής 177 εκατ. ευρώ το Νοέμβριο του 2010.
Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα να σημειώσει περαιτέρω μείωση.

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

20-01-2012 13:33Γιώργος Δ

Τι γίνετε με τους νέους αγρότες που εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις συμβατικές υποχρεώσεις και να επιτύχουν τους μακροπρόθεσμους δεσμευτικούς στόχους για την καταβολή της Β' δόσης? Δεν είναι η χρηματοοικονομική κρίση ανωτέρα βία μη προβλεπόμενη από την κοινή λογική (όπως ακριβώς το αναφέρει η προκύρηξη του μέτρου 112-Νέοι Αγρότες) που μπορεί να αντρέψει την πορεία της επένδυσης και της πρώτης εγκατάστασης? Μήπως θα έπ[ρεπε να ελαστικοποιηθούν τα κριτήρια και να δοθεί κατ'εξαίρεσην ΑΜΕΣΑ η β' δόση ώστε οι Νέοι αγρότες να εκπληρώσουν τους στόχους τους και να αναζοωγονηθεί η ύπαιθρος με πάνω από 100 εκατομμύρια?

Απάντηση

18-01-2012 12:40Σανιδας Αλεξανδρος

Να ρωτησω τη γινεται με τα σχεδια βελτιωσηςΠοτε να περιμενουμε τις ενγκρισεις

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία